80-tals nostalgi godis

| |

Många av oss tänker tillbaka ett antal år när vi står vid godishyllan i affären. Ibland får vi ett sug på de godisar som vi alltid valde när vi var små. Trots att det fortfarande är möjligt att få tag på ett antal av 80-talets godaste godbitar finns det även ett antal som inte längre tillverkas. Sedan finns det även godis som utvecklats från 80-talsvarianten. Alltså de finns idag men är annorlunda från hur de var förr. Vilka godisar från 80-talet är de vi minns bäst? I den här listan har vi valt att räkna med några av de mest populära.

10. Twistpåsen

På tionde plats kommer den populära Twistpåsen. Den kom vanligtvis fram under de mer festliga tillfällena, ofta till tv-underhållningen. Påsen innehåller en blandning av goda chokladpraliner från Marabou. Den finns fortfarande kvar att köpa idag. Påsen har dock fått uppdaterat innehåll sedan 80-talet.

9. Nickel

På åttonde plats kommer godiset Nickel. Detta var enligt många inte det allra godaste, men åts ändå regelbundet av många. En av anledningarna till populariteten var att de hårda karamellerna räckte väldigt länge. De finns att köpa liknande godisar idag i bland annat lakritssmak, fruktsmak och polkagris.

8. Tomteklubban

Tomteklubban är en godis som varit med länge. Den började nämligen tillverkas redan på 50-talet- Men under 80-talet sägs den ha varit som populärast. Klubbans originalsmak var i gräddkola, men under åren har det kommit fler och fler smaker.

7. Jenka och Shake – Tuggummi

Shake och Jenka var väldigt populärt för alla skolbarn. Det var tuggummi som gällde på rasterna. Dessa tuggummin finns fortfarande att köpa idag, men de är inte lika populära som de var förr.

6. Krokodiltårar

På sjätteplats kommer de utsökta krokodiltårarna. De dök upp under 80-talet och fanns i två alternativ, sura citron och salta lakrits. Dessa finns fortfarande kvar att köpa i vissa butiker, eller på nätet. Det var dock inte en godis för de minsta, de är lite större och hårda vilket inte rekommenderas till småbarnen.

5. Syrliga tefat

Dessa godisar var väldigt vanliga på 80-talet, men även 90-talet. Vissa älskade dessa medan andra påstod att de smakade kartong med syrligt innehåll. Oavsett om du gillade de eller inte är det en godis som påminner många om sin barndom.

4. Refreshers/Banana Skids

På fjärde plats kommer två godisar från samma tillverkare. Refreshers och Banan Skids var väldigt populära att köpa i kiosken. Förr kunde man köpa dessa för en krona styck. De finns fortfarande kvar idag och smaken får många att tänka tillbaka på sin barndom på 80-talet.

3. Cloetta Godishus

En favorit som många kommer ihåg när de var yngre är godishuset från Cloetta. Det var inte alltid man fick en sådan, men de få gånger man fick en var det väldigt spännande. Godishuset bestod av en rad olika små godisar från Cloetta.

2. Ako-Kola

På andra plats kommer den utsökta Ako-kolan. Den var en populär godis under 80-talet, sedan försvann den under ett antal år men den kom tillbaka. Trots att designen på godiset ser lite annorlunda ut idag jämfört med tidigare är det fortfarande en favorit för många.

1. Plockgodis

En av de populäraste alternativen var inte direkt en bestämd godis. Det var istället den lilla godispåsen du kunde fylla med ditt favorit plockgodis som kiosken erbjöd. I denna var det möjligt att välja flera av favoriterna som listats här, plus flera andra godisar. Det såg lite annorlunda ut från idag när det var dags att välja godiset. Idag har vi möjlighet att plocka själv, förr i tiden fick vi i stället peka på våra favoriter och personalen i kiosken plockade ihop det.

Föregående

Webbtrender 2022

Kända konstnärer – du har troligen sett något verk av dessa!

Nästa

Lämna en kommentar