7 fantastiska platser att se i Sverige i sommar

| |

Alla som är intresserade av att åka på äventyr under sommarsemestern fokuserar främst på att åka utomlands. Tyvärr är det inte alla som har möjlighet att göra detta. Du behöver dessutom inte åka särskilt långt för att se intressanta sevärdheter eller vackra platser. Sverige har en hel del.

Skulle du vilja åka på äventyr i sommar men inte vill eller har möjlighet att åka utomlands? Då kan du passa på att ta en reda igenom Sverige. De allra flesta städer har en eller två saker som är värda ett besök. Här har vi valt att lista 7 fantastiska platser det finns att se här i Sverige.

7. Abisko nationalpark

Gillar du natur kan Abisko nationalpark vara ett utmärkt resmål. Detta är den första nationalparken i Europa och den finns i norra delen av Lappland. Nationalparken fungerar både som ett vackert turistområde och skapades som ett sätt att försöka bevara den högnordiska fjällnaturen. Platser du kan besöka i parken är bland annat Kungsleden, Abiskodalen samt fjället Njullá. Det är möjligt att besöka Abisko året om, på sommaren får du möjlighet att njuta av den fantastiska naturen och på vintern kan du besöka parken ifall du vill se norrsken.

6. Kivik

I Skåne ligger orten Kivik vilket är en plats som är känd för äppelodlingar och stränder. Det är även här som Kiviks musteri ligger och tillverkar en rad med drycker, till exempel viner, cider och glögg. För ett antal år sedan var denna orten ett fiskeläge, men idag är det mer känt som en semesterort. Varje år arrangeras dessutom Sveriges största marknad i Kivik.

5. Ales Stenar

I Ystads kommun, på Österlen vid Kåseberga finns en fornlämning som heter Ales stenar. Den sägs vara från Järnåldern och har formen av ett skepp. Fornlämningen har byggt med hjälp av 59 stenar som alla väger cirka 5 ton. Det är inte helt tydligt vad fornlämningen är för, men det finns en del teorier. En teori är att fornlämningen finns på en plats som förr i tiden hade en sorts rituell funktion. Men oavsett varför Ales stenar finns är det en väldigt intressant plats att besöka under sommaren.

4. Smögen

På fjärde plats kommer Smögen. Detta är en fiskestad som blivit mer och mer populär. Det började när badgäster tog sig till Smögen redan på början av 1900-talet. Ett område du bör besöka om du tar dig till Smögen är Smögenbryggan. Det är en trevlig plats där du kan äta gott och shoppa lite. Det finns även klippor där du kan bada, en fiskauktion och mer. Du kan även välja att gå en promenad och ta en titt på bebyggelsen som är väldigt välbehållen.

3. Kiruna

Om du skulle vilja uppleva midnattssol bör du besöka Kiruna under sommaren. Det är den nordligaste tätorten i Sverige och har ungefär 17 000 invånare. Detta gruvsamhälle ligger just norr om polcirkeln och förutom midnattssol under sommaren, har de inget solsken under cirka tre veckor på vintern.

2. Gamla Stan i Stockholm

Är du intresserad av att besöka huvudstaden får du inte missa Gamla stan. Det ligger mitt i Stockholm och ser ut som det gjorde på 1200-talet. I Gamla Stan i Stockholm kommer du hitta flera intressanta sevärdheter, som Stockholm slott, storkyrkan samt mysiga barer och restauranger i de små gränderna som finns. Gamla stan är även ett bra ställe för dig som är intresserad av att köpa souvenirer och hantverk.

1. Visby, Gotland

På första plats kommer Visby, ruinernas och rosornas stad. Denna plats finner du på Gotland och Visby är sedan mitten på 1990-talet ett världsarv. Det är en medeltida stad som är välbevarad och den började växa fram på 1200-talet. I staden arrangeras dessutom flera evenemang under sommaren, som medeltidsveckan eller Almedalsveckan.

Föregående

Underdogs vi aldrig glömmer

Listan med sex saker som är typiskt svenska

Nästa

Lämna en kommentar