6 klassiska brädspel

| | ,

Att samla familjen eller vännerna kring ett riktigt bra brädspel är det många som uppskattar. Spänning, gemenskap en trevlig stund… men kanske också början till lite osämja och dåliga förlorare. Det är ju de trevliga stunderna som man är ute efter, och idag med det stora utbudet av spel och framför allt brädspel så finns det troligen ett spel för alla. Men låt oss bortse ifrån nya släpp av spännande och bra spelidéer. Det finns vissa spel som aldrig blir omoderna, och som kan spelas av alla, oavsett ålder. Desssa klassiska brädspel har en viss sorts enkelhet i sin uppsättning, sina tydliga regler och samtidigt mängder variable och möjligheter, så här rekommenderar vi här 6 klassiska brädspel att bemästra.

6. Fia med knuff

Ett perfekt spel för barn att öva på turordning, räkna och enkla regler. För snällare spel kan knuffarna uteslutas. För max 4 spelare där det gäller att få sina spelpjäser snabbast runt spelplanen och in i sitt bo.

5. Kinaschack

För att vinna måste man flytta sina färgade kulor över det stjärnformade spelplanen. Här kan man spela mot en eller fem motståndare. Man flyttar pjäserna genom att låta dem ”hoppa” över andra pjäser och man får ta flera steg om det är möjligt, precis som i DAM. Spelet har dock inte sitt ursprung i Kina, utan kallades bara ”Kina” schack för att verka mer exotiskt

4. Dam

Vita mot svarta brickor, spelas på schackbräde eller 10×10 eller 12×12 rutors bräde. Brickorna flyttas diagonalt eller genom att hoppa över eller ta över den andra spelarens brickor. Vinner gör man när motståndaren inte har fler brickor kvar eller inte längre kan göra något drag.

3. Othello

A minute to learn, a lifetime to master. Spelet är även kännt under namnet Reversi. Två personer, två fäger. Man spelar på ett 8×8 bräde med vita och svarta brickor som vänds och det gäller att få flest av sin egen färg synlig.

2. Schack

Ursprungligen från 500-talets Indien. Nuvarande regler skapades i Spanien på 1400-talet. Man spelar med 16 pjäser, antingen svarta eller vita på ett 8×8 stort bräde. De olika pjäserna har olika regler för hur de får flyttas. Schackpartiet har tre olika faser; öppningen, mittspelet och slutspelet. Man vinner genom att slå ut eller schacka motspelarens kung. Den som lyckas har vunnit.

1. Backgammon

Spelet kommer ursprunglien från Iran. För att vinna behöver man flytta sina 15 brickor in i sitt bo före motståndaren. Man flyttar brickorna genom att slå man två tärningar, och går antal steg tärningarne visar. Man får dock inte flytta till en plats där motståndaren redan har sina brickor och kan således även hindra motspelaren från att gå.

Photo by Tai’s Captures on Unsplash

Föregående

10 bästa filmerna 2020

6 sätt att bli av med bananflugor (aka blomflugor)

Nästa

Lämna en kommentar