10 bästa filmerna 2020

| |

Julledigheten närmar sig och det börjar bli dags att summera filmåret 2020 så vi vet vad vi ska titta på under helgerna som kommer. Här är en lista över de 10 bästa filmerna som haft svensk premiär under året. Leta upp din favorit och kryp upp i soffan med en stor skål popcorn medan du drömmer dig bort.

10. Waves

Waves är ett drama som kretsar kring en afroamerikansk medelklassfamilj i Florida som på ytan verkar vara harmoniska och framgångsrika. När katastroferna sedan börjar rada upp sig spricker fasaden och kaos följer. Filmen har även uppmärksammats för sitt briljanta ljudarbete.

9. Dark Waters

Dark Waters handlar om en advokat som börjar nysta i ett antal oförklarliga dödsfall bland kor i närheten av en sjö där ett kemiföretag dumpat sitt avfall. Det är en klassisk historia om den lilla människan som ställs mot det stora företagsimperiet.

8. Les Misérables

Filmen kretsar kring en polis från Cherbourg som ansluter till polisstyrkan i Montfermeil, en förort till Paris. Poliserna skyr inga medel för att upprätthålla ordningen och det råder starka spänningar bland de olika rivaliserande gängen i området.

7. Nomadland

Nomadland är en road movie som handlar om en änka i 60-årsåldern som bor i en trött gruvstad i Nevada. Efter att ha förlorat allt i den ekonomiska krisen ger hon sig ut på de amerikanska vägarna i en skåpbil och börjar leva ett nomadliv.

6. The Trial of the Chicago 7

Filmen utspelar sig i Chicago, under demokraternas konvent sommaren 1969, då en fredlig demonstration mot Vietnamkriget slutar i en våldsam sammandrabbning med polisen. Efteråt åtalas sju personer för anstiftan till upplopp och det som följer blir en av historiens mest ökända rättegångar.

5. Unga kvinnor

Detta är den senaste filmatiseringen av den klassiska romanen med samma namn som kretsar kring systrarna Meg, Jo, Amy och Beth March under amerikanska inbördeskriget. Istället för att fokusera på kriget så skildras här vardagslivet för kvinnorna som är kvar hemma och vi får följa systrarna i det lågmälda drama som kallas livet.

4. The Gentlemen

The Gentlemen är en gangsterkomedi som utspelar sig i London där en knarkbaron vill sälja sitt imperium för att dra sig tillbaka. Detta drag utlöser dock en kedja av utpressning, svindel och mord och allt i ett hiskeligt tempo.

3. Jojo Rabbit

Här har vi ytterligare en skildring från andra världskriget men nu handlar det om en mörk satir som kretsar kring en 10-årig pojke, Jojo, som bor med sin mamma i Tyskland. Han deltar i Hitlerjugend men hamnar i ett moraliskt dilemma när han upptäcker att hans mamma gömmer en judisk flicka uppe på vinden.

2. 1917

1917 är ett verklighetsbaserat drama som utspelar sig under andra världskriget. Två brittiska soldater tvingas ut på ett självmordsuppdrag då de måste korsa fiendeland för att leverera en varning till 1600 soldater som riskerar att gå i en fälla.

1. Hamilton

Hamilton är en Broadwaymusikal som handlar om USAs första finansminister, Alexander Hamilton, som föddes i Västindien. Musiken består av såväl hip-hop, R&B, jazz, brit-pop och typisk Broadwaymusik och musikalen har blivit en enorm succé. Filmen är en live-upptagning från the Richard Rodgers Theatre på Broadway.

Håller du med om listan? Har vi missat något? Lämna gärna en kommentar!

Föregående

Världens sju längsta floder

6 klassiska brädspel

Nästa

Lämna en kommentar