Topplista med trädgårdsväxter – Vi listar 5 populära växter!

| |

Är det dags för dig att förnya dina växter och blommor i din trädgård, eller har din vårstädning gett inspiration till förnyelse av din tomt? Att välja trädgårdsväxter kan vara knepigt, speciellt om du inte vet vilka växter som trivs tillsammans och vad de behöver för att må som allra bäst. Vi har skapat en topplista med 5 populära trädgårdsväxter! 

Växter i trädgården

Det är fullt möjligt att få en grönskande trädgård oavsett vart i landet du bor även om fler växter trivs i södra Sverige än norra. Det är dock en god idé att läsa på om de växter du har i åtanke för att kunna avgöra om de passar i din växtzon eller inte.

På senare år har det blivit populärt med vintergröna växter, då ett par enstaka gröna växter ger en god färgklick även när vädret är som kallast i landet.

För att skapa en så enhetlig trädgård som möjligt bör du blanda både träd, buskar och blommor som står i blom i omgångar för att trädgården ska vara grönskande under hela säsongen. För att göra det lite lättare i valet av trädgårdsväxter har vi skapat en lista på 5 favoriter att plantera i trädgården!

5. Ligusterhäck

Ligusterhäck är en väldigt snabbväxande och populär häckväxt som gärna planteras över stora delar av Sverige. Denna häck är vintergrön och gör sig otroligt bra för att rama in trädgården då dess brokiga blad och kompakta växtsätt förhindrar insyn.

Vad som gör Ligusterhäcken på pass omtyckt är att den är stark, lättskött och tät. Den trivs även på de flesta platser i trädgården, men du bör undvika att plantera den på en plats med enbart skugga och där det är väldigt vått.

4. Japansk lönn

Japansk lönn utmärker sig på grund av dess skira blad i spännande former. Bladen på den japanska lönnen kan variera stort med allt ifrån ljust gröna blad till djupt röda. Vilken lönn du bör investera i beror helt på vad för färg du föredrar på den plats som du har tänkt plantera dem på.

Japansk lönn är relativt lättskött, men de trivs som bäst i halvskugga till skugga så plantera dem gärna på en plats där du vet att solen inte steker på vid varma dagar.

3.Thuja

Thuja är en tålig barrväxt som med fördel planteras på rad i trädgården för att bilda en lång häck. De växter sig höga på höjden, med cirka 30 centimeter per år. Thujan ger ett rent och enhetligt intryck i trädgården och är perfekt att plantera som insynsskydd mot passerande eller som avskärmning mot grannens tomt.

Thujan är vintergrön och trivs både på soligare platser och under skugga. Om du planterar dem på en skuggig plats är tillväxten något långsammare. Tänk även på att plantera dem på en plats fri från större träd för att inte behöva konkurrera om näring och vatten.

2. Prydnadskörsbär

Under vårkanten, april till maj visar prydnadskörsbär sin allra bästa sida. Med en underbar blomning av rosa blommor som översållar dess grenar blir växten en vacker färgklick i trädgården. Detta träd kan växa sig och bli upp till 1,5-2 meter högt och de trivs bäst att planteras i kalkrik jord på en solig plats.

Träden blir som vackrast om de lämnas ifred den större delen av året, men om du vill beskära dem bör detta ske under JAS-perioden från juli till september.

1. Bambu

Att plantera bambu i trädgården är ett populärt tillskott som ger en något exotisk känsla. Växten har långa gröna blad som även har fördelen av att vara vintergrön. När du ska välja bambusort är det viktigt att du tar reda på hur stora just den sort du tänker köpa kan bli, då dess storlek varierar mycket beroende på bambusort.

Generellt trivs bambun både i sol och skugga och är en lättskött växt som mår bäst i trädgårdar i mellersta och södra Sverige.

Föregående

De 5 bästa restaurangerna i Göteborg!

Möblers betydelse i hemmet och användningen av akustiska paneler för att skapa lugn och ro

Nästa

Lämna en kommentar