Topp 11 mest C-vitaminrika grönsaker, bär och frukter

| | ,

Kroppen behöver ca 13 vitaminer för att ämnesomsättningen ska fungera ordentligt. Detta för att näringsämnen ska kunna tas upp och omvandlas till energi, brytas ner och transporteras ut och så att kroppen fungerar och vi mår bra. C-vitamin fungerar som antioxidant och behövs bland annat för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad.

Tänk på att C-vitamin är värmekänsligt. Om du tillagat mat som varmhålls ellerdu värmer upp flera gånger minskar mängden C-vitamin i maten. Undvik därför att koka, steka eller woka maten om du är ute efter en C-vitamin boost. Testa istället ångkokning eller uppvärmning i mikrovågsugn.

C-vitamin finns som tur är i de flesta grönsaker, bär och framförallt citrusfrukter. En vuxen person får till exempel i sig dagsbehovet genom att äta en apelsin. Dagligt rekomenderat intag för vuxna är 75 milligram medan gravida och ammande kvinnor behöver ännu mer. Men hur mycket är det du behöver äta- om du nu inte har en apelsin hemma? Vad kan du äta i stället?

I listan nedan räknar vi upp de 10 mest C-vitamin rika bären och grönsakerna utifrån 100 g. Så om du inte har en apelsin, välj något från listan nedan….

11 Röda vinbär

134 mg C-vitamin, 167,5% av rekomenderat dagligt intag.

Röda vinbär kallas även trädgårdsvinbär. Det är ett uppskattat bär som växer på buskar, i rikliga mängder om du har tur. Vinbärsbuskar växer över nästan hela Sverige, och är med all säkerhet vilda från Jämtland och norrut. Röda vinbär finns även i stora delar av Europa och norra Asien, samt även i Nordamerika. Bären går att äta som de är, och är goda att göra sylt, saft och gelé på.

10 Svarta vinbär

150 mg C-vitamin, 187,5% av rekomenderat dagligt intag.

Svartavinbär växerprecis som de röda, i hela Sverige. De växer på buskar och är ett bär att odla i trädgården. Svartavinbär innehåller förutom mycket C-vitamin även antoxidanter. Bären går att äta som de är, och är goda att göra sylt, saft och gelé på. Och även likör som Cremé de cassis.

9 Pepparrot

152 mg C-vitamin

Pepparroten är flerårig ört som odlas för sin rot, som används som krydda. Roten har en pepparaktig smak, då den innehåller senapsliknande ämnen. Som kulturväxt har pepparroten en lång historia, och odlingar av pepparrot är kända sedan medeltiden

Pepparroten ursprungsområde är sydöstra Europa,alternativt östra Ryssland men odlas idag på många håll i världen.

8 Grön Paprika

159 mg C-vitamin, 198,8% av rekomenderat dagligt intag.

Till en början är paprikan alltid grön men skriftar färg när den mognar till gul, orange eller röd. Gröna paprikor är ofta mindre söta och mer bittra i smaken än de färgade och innehåller minst C-vitamn av de tre på denna lista.

Paprikan är den enda medlemmen av släktet Capsicum som inte producerar capsaicin, det ämne som orsakar hettan i chilifrukter…

7 Bladpersilja

182 mg C-vitamin, 227,5% av rekomenderat dagligt intag.

Det finns många olika typer av persilja. Den kan användas färsk, torkad eller fryst. Persilja är förutom C-vitamnin,mycket rik på karoten (som omvandlas till A-vitamin i kroppen), B-vitaminer samt järn och kalcium.

Persilja var tillsammans med kummin och pepparat de vaniligaste odlade läkeväxterna tidigare. Dess utresensande och urindrivande egenskaper gör att den ofta används till reningskurer.

6 Guava

184 mg C-vitamin, 184% av rekomenderat dagligt intag

Guavan är en buske eller litet träd som kan bli 10 m högt. Den växer naturligt från Mexiko och Västindien till södra Sydamerika. Guava frukten är rund eller päronformad, stort som en citron. Skalet är tunt, blankt och varierar i färg från ljusgrönt till ljusrött. Fruktköttet är saftigt och har en söt, myskaktig doft.

5 Röd Paprika

200 mg C-vitamin, 250% av rekomenderat dagligt intag.

De sötaste paprikorna är de tillåts mogna helt på plantan i fullt solsken, medan frukter som skördats gröna och som låtits eftermogna i förvaring är mindre söta. Jämfört med gröna paprikor har röda paprikor mer vitaminer och näringsämnen och innehåller antioxidanten lykopen. Mängden karoten, en annan antioxidant, är flera gånger högre i röda paprikor.

4 Gul Paprika

205 mg C-vitamin, 256,3 % av rekomenderat dagligt intag.

Den ”bästa” av paprikorna på vår lista.  Gul paprika innehåller både mer C-vitamin, kalcium och järn än de gröna och röda. Den innehåller även tre gånger så mycket fibrer som den röda.

3 Torkad Papaya

219 mg C-vitamin, 219 % av rekomenderat dagligt intag.

Papaya är en trädformad ört som kan bli upp till 10 meter hög. Papaya är rik på A- och C-vitamin och har blivit en vanlig syn på frukostbrickor världen över. Den är en nyttig frukt som bland annat innehåller enzymer som underlättar matsmältningen. Dessutom är den starkt antiinflammatorisk. Papaya används också i exempelvis godis och glass. Frukten kan även ätas som omogen (då grönfärgad i fruktköttet), exempelvis tillagad som morot, zucchini eller pumpa.

2 Chilipeppar (färsk)

240 mg C-vitamin, 300% av dagligt rekomenderat intag.

Chilifrukten innehåller capsaicin som gör att den smakar starkt. Hettan mäts i enheten scoville. Men har du styrkan att tugga i dig detta så blir det en C-vitamin kick utan dess like! OBS! Varning utfärdas att det är mer kick ändå!!

1 Torkade Nypon (utan frön)

270 mg C-vitamin, 337,5% av dagligt rekomenderat intag.

Pulver av torkade nypon innehåller karoten (vitamin A), vitamin-B, lykopen (antioxidant) samt väldigt mycket C-vitamin. Torkade nypon finns att köpa i hälsokostbutiker och på vissa apotek. Du kan själv torka och göra ditt eget nyponpulver. Och glöm inte att nypon betraktas som en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation. Så gå ut och plocka!

BIld av pasja1000 från Pixabay

Föregående

Topp 10 vanligaste maträtterna på det traditionella julbordet

De 10 populäraste hundraserna i Sverige

Nästa

Lämna en kommentar