Sju saker du inte får glömma till barnkalaset!

| | ,

En gång om året, i ett par år är höjdpunkten för dina barn sitt födelsedagskalas. Inte bara blir de ett år äldre, men det är tillfället då de får bjuda hem sina kompisar, leka, få presenter, bjuda på fika och bli uppvaktade. Det behöver inte vara en storslagen gala, man behöver inte bjuda 50 barn. Man kommer långt med små medel. Tema fester i all ära och dekorationstips från Pintrest, men här är listan med sju enkla saker som inte kommer ruinera dig men som kommer se till att kalaset blir av. Och blir lyckat.

7. Engångsduk

Att hålla barnen vid bordet kan man göra med fika, men även ge dem kritor eller tuschpennor och designa sin egen plats på bordet. Förutsättningen är ”engångsduk”. Testa innan vilka kritor eller pennor som funkar på duken och ge barnen artistisk frihet. Brukar vara uppskattat att få göra sådan ”tokigheter” som att rita på duken. Låt dem dekorera och skriva sina namn. Glöm bara inte att vara tydlig med att det bara är duken som ska ritas på. Inte väggar möbler eller kläder.

6. Tillfälliga tatueringar

Få barn tackar nej till att få en tatuering. En söt, häftig, läskig eller glittrig. Börjar kalaset spåra ut, sätt upp en tatuerarstudio. Allt du behöver är en skål med vatten, lite papper eller bomullsrondeller att badda med, ark med tatuering och sax. Låt barnen välja motiv och mottagningen kan öppna. ”Nästa!”

5. Godispåsar

Nej, man behöver ge barnen ännu mera socker. Innehållet i godispåsarna kan även vara suddigummi, russin, serpentin eller glaskulor och inte bara godis. Välj själv om innehållet ska konsumeras på kalaset eller om det blir en bra ta-med-sig-hem-när-man-går-present.

4. Fiskdamm

Firar man midsommar utan midsommarstång? Jul utan gran? Nej. Så glöm inte fiskdammen. Om du inte har ett rikgtig ess i rockärmen d.v.s. Det bästa med fiskdammen är att bockar av både en aktivitet utan ytterligare en lek, samt utdelning av godispåsar. Det behöver inte vara mer än ett upphängt skynke eller lakan, ett snöre från ett skohorn eller corone-kö med en klädnypa eller klämma i andra änden. Belöningen för att fiska – en godispåse! Glöm dock inte bottennappen. Dela ut en strumpa, napp från småsyskon eller en disktrasa. Inbringar garanterat skratt.

3. Fika

Ett av det svenskaste orden som finns. Fika. Finns i lika många varianter som personer som serverar eller avnjuter det. På kalas kan fika vara kakor,gräddtårta, fruktsallad, muffins, glasstårta, pannkakstårta, popcorn i strutar, chokladbollar, bullar… detta är något som födelsedagsbarnet kan få ansvar att beställa. Ofta en lätt önskan att uppfylla.

2. Inbjudningkort

Alla älskar post. Personliga inbjudningar med förväntning och löfte om en rolig tillställning. Glöm inte tid. Start och slut. När börjar kalaset och när förväntas barnen hämtas? Var är kalaset? Plats. Ute, inne? Är det tema, maskerad eller oömma kläder som gäller? Kontaktuppgifter. Till vem ska man svara och förväntas föräldrar stanna eller hålla sig borta?

1. Tålamod

Det kanske inte blir som du vill. Alla kommer inte i tid. Någon vill inte fika. En annan inte leka. En vill bara fika. Och nån bara leka. Lugn. De löser det. Barnen som kommer känner varandra och är vana med varandra. De passar på att ha kul, leka och umgås. Hjälp dem med dricka och mat. Styr upp en eller två lekar. Ta det lungt. Luta dig tillbaka och skrapa resterna från tårtfatet och tänk på att det är snart över. Du har ju koll på slut och hämtningstiden!

Bild av Pexels från Pixabay

Föregående

Ishockeyspelare med flesta matcher i Tre kronor genom tiderna

Saker du inte visste att vinäger kunde fixa

Nästa

Lämna en kommentar