Även om svensk matkultur idag ofta förknippas med gourmetmat på fina krogar så har vi dock vårt ursprung i den svenska husmanskosten. Grovt uttryckt består svensk husmanskost ofta av kött, potatis och sås och det är vanligtvis väldigt enkelt kryddat. Men det är såklart inte hela sanningen och här listar vi sju klassiska exempel på svensk husmanskost. Låt oss ta dig med på en nostalgisk tur genom svensk mathistoria.
7. Pytt i panna.
Pytt i panna består av potatisbitar, hackad lök och bitar av kött eller fläsk som steks och serveras med stekt ägg, eller rå äggula, och inlagda rödbetor. Rätten fungerar ofta som ett sätt att ta hand om resterna från tidigare middagar, då man tärnar ner det överblivna köttet och steker upp det till en ny rätt.
6. Ugnsstekt falukorv
Falukorven har sitt ursprung i Dalarna, precis som namnet antyder. För att få räknas som riktig falukorv måste den innehålla minst 45 procent nöt- eller fläskkött. När korven tillagas i ugn läggs den hel i en form, gärna med ost, lök och äpple nedstoppat i skåror. Till detta serveras potatis (kokt, stekt eller som mos) och senap.
5. Stekt strömming med potatismos
Inlagd sill är idag en självklarhet vid alla stora högtider men en vardagsvariant på detta är den panerade och stekta strömmingsflundran. Sill och strömming är egentligen samma typ av fisk, men den heter strömming norr om Blekinges östra hörn och byter namn till sill söderöver. Den stekta strömmingen kan serveras enkel eller dubbel med till exempel dillsmör emellan. Till detta serveras traditionellt potatismos, skirat smör och lingonsylt.
4. Rotmos och fläsklägg
Ända sedan medeltiden har vi ätit insaltat och rimmat kött i Sverige och det är utifrån denna tradition som fläsklägget lever kvar. Till detta äts rotmos, som faktiskt är det svenskaste av all husmanskost, och senap. Kålrot, potatis, morot och palsternacka skalas, kokas och passeras och till skillnad mot potatismos tillsätts ingen mjölk, men gärna en klick smör. Kryddningen består i huvudsak av salt och vitpeppar.
3. Stekt fläsk med löksås
Det blir ofta kö på lunchrestaurangerna när det serveras stekt fläsk med löksås. Denna klassiska rätt med knaperstekt fläsk, kokt potatis och en löksås som är både salt och söt faller de flesta i smaken.
2. Ärtsoppa och pannkaka
Under medeltidens fasta var det endast tillåtet att äta kött på torsdagar. Då ärter ansågs vara lite finare mat så lagades det ofta ärtsoppa med fläsk dessa dagar. Då man gärna ville frossa lite extra denna dag så serverades ofta pannkakor, tillagade på dyrt vitt mjöl, till efterrätt. Ärtsoppan kryddas med timjan och mejram och serveras ofta med en klick senap. Till pannkakorna serveras sylt och ibland även vispad grädde.
1. Köttbullar med potatismos och gräddsås
Även om vi alla vet vid det här laget att köttbullar egentligen inte har sitt ursprung i Sverige, så räknas de ändå till det mest svenska vi har i matväg. Köttbullar görs oftast på blandfärs, lök, ägg, ströbröd och mjölk och kryddas med salt och peppar. Till detta serveras gärna potatismos, gräddsås, lingonsylt och ibland även inlagd gurka.
Smaklig måltid!