6 sätt att bli av med bananflugor (aka blomflugor)

| | ,

När man som bäst njuter av den svenska sensommaren passar bananflugorna på att flytta in i våra hem. Bananflugorna lever utomhus i naturen vilket gör att de enkelt tar sig in i hemmen. Flugorna kan även följa med hem från affären om en frukt som man köper redan är angripen med ägg. I en enda frukt läggs cirka 500 ägg av en hona som sedan kläcks och bildar nya flugor. Bananflugor känns ofräscht men är även irriterande där de flyger omkring i köket.

Sorgmygga som det egentligen heter, kallas ofta för bananfluga, blomfluga, fruktfluga eller vattenfluga, vi kallar det bananfluga i den här artikeln.

Här är de bästa tipsen på hur du bekämpar redan befintliga bananflugor och hur du bäst förebygger att de uppstår.

6. Glas med vinäger

Ta ett vanligt dricksglas och gör en blandning av vinäger, lite vatten, en matsked sirap eller flytande honung samt ett par droppar diskmedel. Denna fälla har en söt lukt som lockar till sig bananflugorna samtidigt som honungen eller sirapen fungerar som klister och gör att flugorna fastnar i glaset. Fällan är en färskvara och bör bytas ut varje dag för bästa effekt.

5. Flaskfällan

Bananflugorna har en tendens att dra sig till vin, både rött och vitt, något som man kan göra en enkel fälla av. Ställ fram en vinflaska på köksbänken, flaskan får gärna innehålla en skvätt vin kvar i botten för bättre effekt, och låt den stå där ett dygn. Doften av vin kommer göra att bananflugorna drar sig till flaskan och den smala flaskhalsen och öppningen gör att de har väldigt svårt att hitta ut och därför blir de kvar i flaskan.

4. Citron-metoden

Lukten av citron gör att bananflugorna flyr då detta är en lukt som inte alls går hem hos de små flygfäna samtidigt som ditt hem kommer dofta fräscht. Dela en citron på mitten och lägg bägge halvorna i ugnen på kvällen. Låt de ligga där under natten och på morgonen värmer du upp ugnen till 200 grader. Stäng av ugnen efter cirka 10 minuter och öppna luckan så att citrondoften sprider sig i hemmet.

3. Vädra ut flugorna

Bananflugorna frodas som allra bäst när de vistas i en fuktig miljö som har en hög temperatur, precis som den kvava luft som ofta blir inomhus under sensommaren. Genom att vädra ofta kan luftfuktigheten minska och inomhustemperaturen bli lägre vilket innebär att miljön inte längre är lika tilltalande för bananflugan.

2. Avlägsna bananflugans ägg

Om du har problem med bananflugor är ett tips att regelbundet rengöra stället som bananflugorna lägger sina ägg på. Vanligtvis sker detta precis intill avloppet i vasken. Tricket är att koka upp vatten och sedan hälla det ned i avloppet. Äggen dör av värmen och risken för att nya bananflugor uppstår minskar.

1. Håll rent och undanplockat

Kanske den tråkigaste punkten av de alla, men för att bekämpa bananflugor långsiktigt är det bästa botemedlet ett rent och städat kök. Plocka undan disken direkt, undvik att ha matrester liggandes i vasken, töm komposten ofta och förvara färska grönsaker och frukt i kylskåpet istället för i en skål framme på bänken.

Photo by Chris Curry on Unsplash

Föregående

6 klassiska brädspel

De 10 största hundraserna – Vi ger dig världens största hund!

Nästa

Lämna en kommentar