5 tips när du ska sälja din bostad – så höjer du värdet

| |

Planerar du att sälja din bostad? Oavsett om det handlar om en lägenhet eller ett hus är en bostadsförsäljning en av livets större affärer. Att lämna något åt slumpen är därför inte att rekommendera. I den här artikeln går vi igenom 5 punkter att tänka på när du ska sälja din bostad – för att försäljningen ska bli så smidig som möjligt, och priset så högt det bara kan.

1. Välj rätt mäklare

En stor del i försäljningens utgång beror på mäklaren. Det är mäklaren som ska bära huvudansvaret i processen, och ska vara en trygg hand för såväl dig som den potentiella köparen. Att välja rätt mäklare är därför det första, och inte sällan viktigaste, steget i en bostadsförsäljning.

MäklarOfferter är en jämförelsetjänst som förstår vikten av att hitta den bästa mäklaren, och har därför samlat och listat de bästa bostadsförmedlarna i landet. Detta har man gjort genom att se över mäklarnas omdömen av tidigare säljare, och verifierat dem via telefonsamtal. På så sätt kan man vara säker på att omdömena är äkta och objektiva.

Man ska dock komma ihåg att en mäklare som är bäst för någon annan inte behöver vara bäst för dig. Om du säljer en lägenhet i Malmö, till exempel, är det viktigt att din mäklare har sin expertis inom lägenheter och god lokalkännedom i din stad. MäklarOfferter erbjuder rådgivning och tips när du ska sälja din bostad i Sveriges tredje största stad och behöver hitta marknadens bästa mäklare i Malmö.

2. Våga byta mäklare

Ibland kan det hända att veckorna passerar utan att du lyckas få bostaden såld. Detta kan bero på att du valt en mäklare som inte är bäst för just dig, ditt boende och dina potentiella köpare. MäklarOfferter förespråkar att man i sådana fall ska våga byta mäklare. För att göra steget enklare erbjuder MäklarOfferter tips på hur man ska gå tillväga.

Kom ihåg att det är du som bestämmer över försäljningen och har rätt att byta mäklare när du vill. Det behöver inte bara handla om att bostaden inte blir såld inom en viss tid, utan kan även bero på att det helt enkelt inte känns rätt när ni arbetar ihop.

3. Sälj vid rätt tid på året

Att hitta rätt mäklare kan ta sin lilla tid, men när du väl hittar rätt behöver du inte påbörja försäljningen direkt. En viktig aspekt är nämligen vilken tid på året du säljer din bostad. Ofta är augusti, september och oktober bra månader, då många är på jakt efter en nystart efter semestern.  Äger du en mindre lägenhet som skulle kunna passa en student? Då kan det vara bättre att sälja i samma veva som universiteten skickar ut sina antagningsbesked.

4. Styling är avgörande

När du sedan valt din mäklare är det dags att ta bostaden ut på marknaden, och visa upp den från sin bästa sida för potentiella köpare. Inför fotografering och visning är homestyling något du vill lägga kraft på – i form av tid och kanske några extra kronor om du har råd.

Allt från prydnadskuddar och plädar till frukt och en mysig lampa gör att bostaden ser mer inbjudande ut. Glöm inte bort att en spekulant får sitt första intryck redan utanför bostaden. Om du bor i lägenhet vill du se till att trapphuset är rent och om du bor i hus vill du rensa bort ogräset vid entrén.

En annan fördel är att rikta in dig mot en specifik målgrupp när du stylar. Om din bostad är passande för småbarnsfamiljer, till exempel, kan det vara smart att ha det i åtanke i din styling. Det kan bland annat handla om att ställa in barnmöbler och leksaker i arbetsrummet, för att visa att det kan vara ett barnrum.

5. Rensa och gör luftigt

Har du fyllt dina bokhyllor till bredden? Står det prylar på alla byråer och bord? Se till att rensa i ditt hem inför försäljning och visning. Ett rörigt hem ger inget gott intryck. Lite mer luft gör även att bostaden kan se större ut och på så sätt locka till sig fler bud.

Du vill dessutom plocka bort en del av de personliga ägodelar du har ligger framme, såsom fotografier. Visst vill du att ditt hem ska utstråla karaktär, men det är samtidigt viktigt att spekulanterna kan se sig själva leva sitt liv i din bostad. Om du lyckas med detta är sannolikheten stor att det slutgiltiga budet är till din belåtenhet!

Föregående

5 anledingar till att spela casino online

Världens största grönsaker

Nästa

Lämna en kommentar