Världens största diamanter

| | ,

Diamanter är någonting som fascinerar många. Allt från dess former, färger och storlekar är någonting som fångar intresset hos många. Många diamanter har även förmågan att fånga ett ljus vilket gör dessa stenar till mer än endast en fin, dyr prydnadssak. Här har vi valt att ta en närmare titt på de största diamanterna i världen. Det hittas dock fler diamanter då och då, så det finns en chans att vi kommer upptäcka ännu större diamanter i framtiden.

7. Millenium Star – 777 karat

Det var år 1990 i Kongo-Kinshasa som den här rådiamanten hittades. Detta resulterade i en välslipad diamant med 203,04 karat. Millenium Star anses därför vara den näststörsta perfekta diamanten i världen, samt mest genomskinliga diamant som slipats. Millenium Star ägs av De Beers-grupp, vilket är ett företag som grundades av Cecil Rhodes, och som idag kontrollerar en hel del inom diamantindustrin.

6. Incomparable Diamond – 890 Karat

På femte plats kommer Incomparable Diamond på 890 karat. Den hittades år 1989 i Kongo av en liten flicka som sedan gav sin farbror diamanten. Farbrodern sålde vidare diamanten till en diamanthandlare. Till slut hamnade den i Antwerpen vilket är känt för diamantdistriktet. Därefter tog det ett antal år för experter för att slipa ner diamanten till mindre delar, de lyckades dock skapa en väldigt fin gul sten med 407,48 karat som hade en tirangulär form. Det sägs att denna sten dök upp på internet, eBay, i början av 2000-talet. Dock var det ingen köpare som var intresserad.

5. Star of Sierra Leone – 968.9 karat

På femte plats kommer diamanten Star of Sierra Leone med 968,9 karat. Den upptäcktes år 1972 av gruvarbetare i Sierra Leone, i Koidu-området där Diminco-alluvialgruvorna finns. Diamanten köptes av juveleraren Harry Winston. Därefter delades Star of Sierra Leone upp i 17 olika delar, varav 13 av dessa ansågs vara helt felfria.

4. The Excelsior – 995.2 karat

På fjärde plats kommer The Excelsior diamanten som hittades i Sydafrikas Jagersfonteingruva år 1893. Trots att denna diamanten anses vara den fjärde största någonsin har den även varit den allra största. När den hittades var detta världens största diamant ända fram till början av 1900.talet. Den har 995.2 karat och en rätt ovanlig form och färg. Färgen har beskrivits som blåvit och dess form beskrivs med en topp på en sida av diamanten och platt på den andra sidan. Formen och färgen var vad som gav inspiration till namnet Excelsior, vilket betyder högre. The Excelsior delades upp i över 21 ädelstenar som polerades.

3. 1098 karat

På tredje plats kommer en diamant som hittades år 2021 i Botswana. Denna diamanten ser inte ut att ha fått ett eget namn ännu, utan nämns vanligtvis efter sina 1098 karat. Det var Debswana som hittade diamanten, vilket är ett bolag som drivs av De Beers, ett diamantbolag, och regeringen. Efter att diamanten hittades presenterades den för presidenten i Botswana och hans fru.

2. Lesedi La Rona – 1109 karat

På andra plats kommer Lesedi La Rona, vilket betyder ”vårt ljus” på Tswna-språk som pratas på Botswana. Diamanten upptäcktes nämligen i Botswana år 2015 i en gruva av Lucara Diamond Corp. Stenen ligger på hela 1109 karat och anses vara den allra största diamanten som upptäckts under de senaste 100 åren.

1. The Cullinan – 3106 karat

Den allra största diamanten som hittats i världen, av ädelstenskvalitet, är Cullinan. Denna diamant hittades i början av år 1905 och döptes efter grundaren av Premier Mine, Sir Thomas Cullinan. Diamanten var i hela 3106 karat och den blev uppdelad i nio större ädelstenar, 96 mindre, och runt 19,5 karat råstensbitar. Två av de största ädelstenarna lades undan för riksregalier i England. Kung Edward valde att köpa en av de större ädelstenarna till drottningen Alexandra. De övriga bitarna och stenarna köptes av Transvaalregeringen, och gav Queen Mary de sista sex större ädelstenarna år 1910.

Föregående

Bäst betting 2022

Bästa filmerna med gambling

Nästa

Lämna en kommentar