Sverige har precis som alla länder vanor och företeelser som ses som unika för landet. Förutom vanor och företeelser har även Sverige företag som ses som klassiskt svenska. Här kan du fördjupa dig i sex saker som ses som klassiskt svenska i Sverige som utomlands.
1. Snuset – lite unikt för Sverige
Snus är lite av en svensk produkt och ses som något exotiskt utomlands. Snus finns i andra länder men det är inte speciellt vanligt. Inom EU har Sverige ett undantag som togs fram i samband med att Sverige gick med i unionen.
För många utomlands ses därför snus som något exotiskt och typiskt svenskt. Samtidigt har snusvarumärke som röda lacket funnits sedan mitten på 1800-talet vilket knappast kan räknas som nymodighet.
2. Den klassiska svenska fikan
Med fika avses vanligen en kaffe och kanelbulle eller annat fikabröd. Fikat är nästan en obligatorisk ritual på arbetsplatser. Svenskar ses även gärna över en fika på fritiden på uteserveringar eller hemma hos varandra. Även om fikan utvecklats och förändrats över tid ses det lite som en svensk institution.
3. Ikea som svensk intuition
Ikea grundades år 1943 av Ingvar Kamprad i småländska Älmhult som en postorderverksamhet. Idag är det ett varumärke som spridit sig globalt och finns i över 30 länder världen över. Ikeas butikskoncept gör att du kan besöka en Ikeabutik på andra sidan jorden och likväl känna igen dig i gångarna.
Förutom att sälja möbler och heminredning har Ikea exporterat många svenska produkter som Kalles Kaviar, lingondricka, småkakor och kanelgifflar.
4. Att gå i strumplästen hos varandra
Att ta av sig skorna inomhus, framför allt gå i strumplästen utan inneskor är lite av en svensk vana som ses som exotisk. Det är lite extra speciellt att svenskar förväntar sig att främmande människor tar av sig skorna när de kommer på besök. Sverige är inte unikt men i många länder är det vanligare att inte ta av sig skorna i hallen.
5. Att säga du till varandra
Sedan slutet på 1960-talet och början på 1970-talet blev det standard att dua varandra i Sverige. Den informella tonen i Sverige är lite unikt bara i Europa. I Frankrike och i Spanien är det vanligt att säga ni. I Tyskland används även titlar och i engelsktalande länder föredrar man att använda sig av titlar och ni.
6. Att komma i tid som tradition
Att komma för sent är lite av tabu i Sverige och bestämmer man klockan åtta så är det klockan åtta. Svenskar är kända för att komma i tid och ofta brottas med att inte komma för tidigt. I många andra länder är det lite mer ett riktmärke och att komma precis på klockslaget anses ofint.