De största planeterna i solsystemet – planeterna i storleksordning!

| |

Att räkna upp alla våra planeter är nog någonting de flesta av oss klarar, åtminstone hälften av dem. Men att räkna upp de i storleksordning kan däremot vara lite svårare. Vilken planet är egentligen den största? Det går att räkna på två olika sätt, antingen enligt massan eller enligt volymen. Men listorna blir ändå i stort sett likadana, oavsett vilket alternativ vi räknar efter. Det är endast en skillnad. Vi har dock valt att lista de största planeterna i solsystemet enligt massan. Solen är egentligen den allra största, men det är inte alltid som den räknas som en av planeterna.

8. Merkurius

Den allra minsta planeten i solsystemet är Merkurius. Den ligger även närmast solen.

7. Mars

Den näst minsta planeten i vår solsystem är Mars vilket även är den fjärde planeten räknat från solen. Mars har ett rödaktigt utseende vilket har lett till att den då och då kallas för ”den röda planeten”. Färgen beror på att Mars består av rätt stora mängder järnoxid.

6. Venus

Räknat från solen så är Venus den andra planeten. Den har en storlek som är nästan lika stor som jorden. Det unika med Venus är hur den rör sig, det går nämligen att beskrivas som baklänges. Det är endast Venus och Uranus som rör sig på det sättet.

5. Jorden

På femte plats över de största planeterna hamnar Jorden. Det är den tredje från solen och den största stenplaneten i vårt solsystem. Det latinska namnet för Jorden är Terra eller Tellus. De flesta känner nog till en hel del om Jorden så egentligen behövs det nog inte nämnas något mer om vår planet.

4. Uranus

På fjärde plats hamnar Uranus som tillsammans med de tre största, Jupiter, Saturnus och Neptunus räknas vara en av vårt solsystems fyra jätteplaneter. Uranus har ungefär samma storlek som Neptunus vilket innebär att när man listar planeterna efter volym istället för massa kommer Uranus hamna på tredje plats och Neptunus på fjärde. Men enligt massan är Uranus aningen mindre är Neptunus.

3. Neptunus

På tredje plats kommer den åttonde planeten, Neptunus. Denna gasjätte är den allra yttersta planeten i vårt solsystem, efter att Pluto inte längre ansågs vara en planet. Neptunus fick sitt namn efter havsguden med samma namn i den romerska mytologin.

2. Saturnus

På andra plants över de största planeterna hamnar Saturnus, den sjätte planeten räknat från solen. Denna planeten är, precis som Jupiter, en gasjätte, och den är som mest känd för sina vackra ringar. Dessa ringar består bland annat av is, stoftpartiklar och mindre stenar. Sammanlagt finns det nio ringar som når hela vägen runt planeten och tre stycken som inte når runt hela Saturnus.

1. Jupiter

Jupiter är den allra största planeten i vårt solsystem. Den har en massa som är mer än dubbelt så stor som resten av planeternas gemensamma massa. Jupiter är dessutom en av planeterna som vi är osäkra på ifall den har en så kallad fast kärna eller inte. Planeten beskrivs oftast som en gasjätte och är den femte planeten räknat från solen.

Föregående

Kroppens största organ

Kändisar som vunnit en Oscar för bästa manliga biroll

Nästa

Lämna en kommentar