De 7 folkrikaste städerna i Europa.

| |

7. Rom

Rom grundades den 21 april 753 f.Kr. vid Tibern på sju legendariska kullar. Idag har huvudstaden ca 3 847 500 invånare. I Rom ligger Vatikanstaten, en egen stat och centrum för Romersk-katolska kyrkan.

Rom är den grönaste staden i Europa tack vare dess många parker. Appia Antikas park är den största stadsparken i världen med flest monument så passa på att njuta av grönska och stadmiljö i denna härliga stad.

6. Kyiv

Ukrainas huvudstad är belägen i den centrala norra delen av landet vid floden Dnepr, med en folkmängden på ca 2 950 800 personer. Staden är ett viktigt industriellt, vetenskapligt, pedagogiskt och kulturellt centrum i östra europa.

 Efter ryska revolutionen belv Kyiv för en kort tid, huvudstad i en självständig ukrainsk stat. Efter en självstädighets förklaring 1921 införlivades dock området med det blivande Sovjetunionen. Inom Sovjetunionen var Kyiv den tredje största staden efter Moskva och Sankt Petersburg.

Staden drabbades under andra världskrigen betydande förstörelse, men återhämtade sig. Efter Sovjetunionens fall och den ukrainska självständigheten 1991, blev Kyiv huvudstaden i Ukraina.

5. Madrid

Södra Europas kandidat på listan är Spaniens huvudstad med ca 3 266 100 invånare. Staden grundades på 800-talet under namnet Majrit som en morisk by med fästning. Madrid ligger i centrala Spanien, ca 665 meter över havet och är Europas näst högst belägna huvudstad. Madrids tunnelbanesystem, El Metro har det näst största underjordiska nätverket i Västeuropa efter London.

I Madrid kan du uppleva sevärdheter som Kungliga palatset, katedralen Almudena, Pradomuseet, avenyn Paseo del prado och Real Madrids hemmaarena Estadio Santiago Bernabeu.

4. Berlin

Berlin är landets störta stad och har ca 3 644 800 invånare. Berlin är en betydande trafikknutpunkt och ett viktigt ekonomiskt och kulturellt centrum i Tyskland och Europa. Staden är sedan återföringen av Öst och Väst Tysklnad den 3 oktober 1990 Tysklands huvudstad.

Den 13 augusti 1961 började Berlinmuren byggas av östtyska trupper och polis. Från denna dag och fram till november 1989 bevakades gränsen av östtyska gränssoldater ur den nationella folkarmén. När den kommunistiska regimen i Östtyskland föll, 1989 började muren att rivas. Den 3 oktober 1990 blev Tyskland och därmed också Berlin återförenat och staden blev officiellt Tysklands huvudstad,

Klassiska sevädheter i Berlin är Brandenburger Tor, Berlins Tv -torn, Förintelesemonumentet, paradgatan Unden den Linden, Kurfürstendamm och Alexanderplatz.

3. Sankt Petersburg

Sankt Petersburg är Rysslands näst största stad med cirka 5,3 miljoner invånare.  Staden hette tidgare Petrograd och Leningrad. Staden grundades av tsar Peter den store 1703.

Staden var det enade Rysslands första östersjöhamn, och det strategiska läget gynnade stadens utveckling.

2. London

London ligger i den sydöstra delen av England och är Storbritanniens ekonomiska, politiska och kulturella centrum och här finns brittiska kungahuset och parlamentet. Floden Themsen delar staden i en nordlig och en sydlig del, vilka binds samman av många broar  och tunnlar. Staden har ca 8 825 000 invånare.

London grundades av Romerska riket då de styrde över de brittiska öarna och blev huvudstand i romerska provisen Britannia. År 1666 drabbades London av en stor brand vilken förstörde en tredjedel av stadskärnan, 

1. Moskva

På plats 1ligger Rysslands huvudstad med en befolkning på ca 12 615 300 personer. Moskva grundades 1147 som ett fort vid Moskvaflodens strand. Staden brändes ned 1238 men blev huvudord i storfurstendömet Moskva 1328 – 1547. Moskva var huvudstad i ryska tsarriken fram till 1712 då huvustaden flyttades till Sankt Petersburg. Efter Ryskarevoulutionen flyttades den ryska huvudstaden av strategiska skäl tillbaka från Sankt Petersburg till Moskva (den 5e mars 1918).

I Moskva finns Kreml, Leninmausoleet, Bolsjojteatern, Gokiparken,Röda torget och Vasilijkatedralen med sina vacka lökkupoler.

Photo by Anubhav Saxena on Unsplash

Föregående

IMDB’s 14 högst rankade Francis Ford Coppola filmer

Håll dig aktiv hemma under COVID

Nästa

Lämna en kommentar