Världens största valutor

| |

Valutor skiljer sig mycket och har väldigt olika värde beroende på var man är i världen. Man växlar ofta valuta om man är ute och reser och det är bra att hålla koll på valutavärdet för att veta hur mycket man betalar för sin mat eller kläder. Valutan kan mätas mot US dollarn eller genom vilket omlopp det har runt om i världen. Här har vi listat världens största valutor.

10. Sydkoreanska won (KRW)

Används i Sydkorea i Asien. Won infördes 1962 och ersatte den koreanska yenen. Valutan har ofta drabbats av hög inflation men sedan 2010 har den legat stadigt på listan av starka valutor.

9. Nya Zeeländsk dollar (NZD)

Används i Nya Zeeland och vissa områden i Stilla havet. Kallas även för ”kiwi” eller ”kiwidollar” för att även här kunna skilja den från amerikansk dollar. Ordet kiwi kommer från Nya Zeelands nationella fågel.

8. Svensk krona (SEK)

Svenska kronan är den vi använder mest och känner oss mest bekväma med. En svensk krona delas in i 100 öre men sedan 2010 har inte öre funnits i valutan. 1873 ersatte kronan riksdalern. Sverige är medlem i EU men har genom omröstning 2003 beslutat att inte ersätta kronan med euro.

7. Schweiziska francs (CHF)

Används i Schweiz och Liechtenstein. Denna valuta infördes 1850 och ersatte valutan ”franc”. Detta namnet används dock fortfarande inom EU då det är de enda länderna som använder ”franc”

6. Australisk dollar (AUD)

Australisk dollar används i Australien och vissa områden inom Stilla havet. Den kallas ofta för ”aussie” eller ”aussiedollar” för att kunna skilja den ifrån amerikansk dollar.

5. Brittisk pund (GBP)

Pund används inom Storbritannien och de brittiska öarna. Det fick sitt namn ifrån pound sterling som förr i tiden var enligt viktenheten pound. Där var 1 pound silver ett pund. Brittiskt pund är inte bara en väldigt stark valuta utan även en av världens äldsta valutor.

4. Japansk yen (JPY)

Denna valuta används i Japan och har fått sitt namn ”yen” efter det japanska ordet cirkel. I Japan finns många mynt i omlopp, men även sedlar som alla är märkta med ett speciellt tecken. Yen är en stor valuta trots att den bara använd i ett land.

3. Euro (EUR)

Euro används främst inom EU och det är 19 länder inom EU som har euro som sin primära valuta. Euro används av 340 miljoner människor och är också en valuta som många länder tar emot som reservvaluta både inom EU och utanför.

2. Kanadensisk dollar (CAD)

Används i Kanada i Nordamerika. Tidigare användes pund och spanska peso i Kanada då det var många spanska och brittiska kolonier där. De bytte till dollar 1858 för att vara mer självständiga.

1. Världens största valuta: US dollar (USD)

Amerikansk dollar är valutan i USA men även i Ecuador, Östtimor, El Salvador och flera andra länder. Den används ofta som en reservvaluta utanför de länder som har den som primär valuta. Det är ca 550 miljoner människor som handlar med dollar i världen.

Föregående

Sveriges 6 största öar

Världens största fartyg

Nästa

Lämna en kommentar