Världens 6 största företag

| |

Det finns olika sätt att mäta storleken på ett företag, det kan vara utifrån antalet anställda, hur hög omsättning företaget har per år eller vad bolaget har värderats till på börsen. Oftast går man på det senare, alltså företagets värdering på marknaden. De företag som toppar listan för världens största företag är uteslutande grundande i USA.

6. Procter & Gamble

Världens 6 största företag -

År 1837 grundades Procter & Gamble i USA av affärsduon William Procter och James Gamble. Numera är de etablerade i hela Europa. Procter & Gamble riktar in sig på dagligvaruhandel där de har ett flertal produkter inom ett antal olika kategorier. Några välkända varumärken är till exempel Ariel, Braun, Head & Shoulders och OralB. Procter & Gamble har även ett eget produktionsbolag och har producerat ett flertal såpoperor. På företaget finns runt 100.000 anställda och de gör en årlig omsättning på dryga 65 miljarder dollar.

5. Facebook

Facebook grundades 2004 och var egentligen det riktiga startskottet för sociala medier så som vi känner det idag. På Facebook kan man hålla kontakt med vänner och bekanta, något som över 2 miljarder människor världen över aktivt gör. Facebook har på senare år förvärvat andra sociala medier så som Instagram och WhatsApp och det har även gjorts en dokumentär om företaget och dess grundare.
företaget arbetar det omkring 45.000 personer, de har en omsättning på dryga 70.000 miljarder dollar per år och har värderats till 650 miljarder dollar.

4. Alphabet

Alphabet är ett stort moderbolag till ett antal dotterbolag som är aktiva inom vitt skilda branscher. Det dotterbolag som är mest känt för gemene man är utan tvekan sökmotorn Google. Därtill har Alphabet bland annat AI-företaget Deepmind, bioteknikföretaget Calico LLC och företaget Waymo som tillverkar självkörande bilar bland sina dotterbolag. På Alphabet arbetar cirka 120.000 personer och företaget omsätter runt 162 miljarder dollar per år.

3. Amazon

På tredje plats hittar vi e-handelsföretaget Amazon. Företaget grundades 1994 och är inriktat på detaljhandel på internet, en kategori som de är störst inom. För att lyckas med detta har de till sin hjälp cirka 800.000 anställda vilket även gör Amazon till den näst största arbetsgivaren i hela USA. Amazon var till en början en internetbaserad bokhandel men har därefter expanderat och numera kan man köpa prylar inom de flesta kategorierna, så som inredning, mode, leksaker, elektronik och möbler. Den årliga omsättningen ligger på ungefär 280 miljarder dollar och företaget värderas till drygt 1.591 miljarder dollar.

2. Microsoft

När det kommer till utveckling av programvaror är Microsoft det företag som dominerar marknaden. Företaget grundades år 1975 och är numera världens näst största företag. Microsoft tillverkar och utvecklar en rad olika programvaror samt tillhandahåller licenser till dessa för både privatpersoner och företag. De mest kända produkterna är deras operativsystem Microsoft Windows samt Microsoft Office vilket inkluderar program som Word, Excel och PowerPoint. På Microsoft arbetar cirka 163.000 anställda, bolaget har en omsättning på strax över 143 miljarder dollar och en värdering på 1.684 miljarder dollar.

1. Apple inc.

Det bolag som har allra högst värdering och därmed klassas som världens största företag är teknikjätten Apple. Företaget är inriktat på hemelektronik och tillverkar både mjukvaror så som iTunes och iOS samt hårdvaror som datorer, surfplattor och smartphones. Deras produkter används flitigt världen över av såväl privatpersoner som företag. Apple inc. grundades 1976 och har nu över 110.000 anställda. Apple har en omsättning på cirka 260,2 miljarder dollar medan värderingen är betydligt högre med sina 2.000 miljarder dollar.

Föregående

Sju träningspass för dig som gillar dans!

9 imponerade sevärdheter

Nästa

Lämna en kommentar