Världens största flygplan

| |

Världens största flygplan – Det var i början på 1900-talet som bröderna Wright för allra första gången lyckades flyga. Det är över 100 år sedan flygplanen kom till och har sedan dess utvecklats en hel del. Idag finns det enorma flygplan som kan frakta flera ton och hundratals resande. Det finns till och med plan som klarar av att frakta stora rymdskepp. En intressant sak är att oavsett hur stora flygplanen är kommer de se väldigt små ut när vi tittar upp och ser dom i skyn. Men hur stora flygplan finns det? Här har vi listat de fem största.

5. Antonov An-22 Antei

Antonov AN-22 Antei är flygplanen som kommer på femte plats. Detta är dessutom det största flygplanet med turbopropmotorer. Det var år 1965 som flygplanet först flögs och visades samma år för allmänheten. Därefter har detta flygplan används i humanitära och militära projekt av Sovjet. Planet användes bland annat i samband med Afghanistan-invasionen år 1979 och ett exemplar av detta flygplan blev utanför Kabul nedskjutet år 1984.

4. Antonov An-124 Ruslan

På fjärde plats kommer Antonov AN-124 Ruslan. Första flygningen med detta plan skedde år 1982 och detta sovjetiska plan byggdes för att klara av tunga vikter. Planet visades dock först upp för västvärlden tre år därefter. Detta plan ansågs vara det största i världen i hela 30 år. Det kunde nämligen frakta 150 ton. Ruslan anses även vara världens tyngsta flygplan, och ett av de största militära planen som finns.

Detta plan har dock även ett världsrekord på hur långt det har flugit. Det skedde år 1987 och sträckan var på över 20 000 kilometer utan att stanna för tankning. Hela sträckan tog ungefär 25,5 timmar.

3. Airbus A340-600

På tredje plats kommer Airbus A340-600 vilket en gång i tiden var det allra längsta kommersiella flygplanet. Det har en längd på över 75 meter och har plats för 379 passagerare. Planet lyfte år 2001 för första gången och sägs kunna flyga 14630 kilometer utan tankning. Planet har två passagerardäck och det övre däcket går att göra om så det blir ett kök, toaletter samt vilorum för personalen.

2. Airbus A380

Airbus A380, eller SuperJubo som det även kallas, lyftes första gången år 2005. Detta är det största passagerarflygplanet som finns och planerna på att bygga detta började årtionden innan det äntligen lyfte från marken.

Jean Roeder ledde ett antal ingenjörer på slutet av 80-talet och de började arbeta på detta flygplan. De ville bland annat komplettera sin produktserie samt bryta dominansen som konkurrenten Boeing hade på marknaden för större plan. Designen på Airbus A380 bestämdes år 1992 och planet var färdigt 13 år därefter.

Detta plan anses vara ett långdistansflygplan, det har två passagerardäck och har plats för 853 passagerare. I alla fall om utrymmet användes maximalt. Planen är dock inte byggda på det sättet så det ryms endast 471 personer. Detta beror på att passagerarna är indelade i tre olika klasser med 399 ekonomi-klass, 60 businessklass och 12 sviter.

1. Antonov An-255 Mriya

På första plats i listan över stora flygplan kommer Antonov An-255 Mriya. Detta anses vara världens största flygplan eftersom det har en startvikt på mer än 640 ton. USA:s Federal Aviation Administration säger att stora flygplan ska definieras efter maxvikten planet har vid starten och efter detta är Antonov An-255 Mriya det största i världen.

Det här flygplanet har även det största vingspannet i världen och det ligger på 68,4 meter. Planets lastutrymme är även väldigt imponerande med sina 1300 kubikmeter. Lastutrymmet är över 43 meter långt vilket är längre än flygplanet som Wright-bröderna lyfte med första gången de flög i början av 1900-talet. Tyvärr förstördes detta flygplan av Ryssland i februari 2022.

Föregående

Lista över ovanliga och konstiga djur

4 saker du bör kontrollera innan du väljer ett nätcasino

Nästa

Lämna en kommentar