Världens största fartyg

| |

Inget fordon i världen innehar samma kapacitet av att vara störst, tyngst, längst, bredast, rymligast och starkast än världens största fartyg. På havet finner vi fartyg som kan transportera och lasta volymer motsvarande över tio Eiffeltorn! Passagerarfartyg som kan ha över nästan 7000 passagerare ombord samtidigt. Eller kranfartyg som kan transportera oljeplattformar i sin helhet! Finns inga andra transportmedel i världen som är lika gigantiskt stora som världens största fartyg på haven. För att ta fram världens största fartyg behöver man kriterier. Ska man se till vilket fartyg som kan lasta mest? Eller vilket fartyg som är tyngst? Eller ska man endast titta på längden eller bredden? Listan här nedanför har tittat på bägge delarna.

Topp 5 största fartyg

5. Seawise Giant

Världens största fartyg - Seawise Giant

Ser vi endast storleken till längden är det en numera skrotad oljetanker vid namn Seawise Giant som har varit världens längsta fartyg. Längden på fartyget var 458,45 meter! Fartyget innehar fortfarande rekordet som världens längsta fartyg i Guinness rekordbok.

4. Containerfartyget HMM Algeciras

Världens största fartyg - HMM Algeciras  största containerfartyg

Är världens största containerfartyg på havet just nu. Världens största containerfartyg är byggt av det sydkoreanska containerrederiet HMM och sjösattes förra året, 2020. Med en längd på 399,9 meter och en bredd på 61,5 kan detta fartyg lasta flest containrar i hela världen.

3. Pioneering Spirit

Världens största fartyg - Pioneering Spirit

När det kommer till volym och tyngd är fartyget Pioneering Spirit verkligen en bjässe! Fartyget används uteslutande för att förflytta oljeplattformar och lägga oljepipelines. Fartyget innehar en enorm tyngd och volym. Det är utformat som en katamaran och har således två skrov, varav båda är 382 meter långa, och fartygets totala bredd är 124 meter. Är det bredden och inte längden som räknas är detta vinnaren!

2. Symphony of the Sea

Symphony of the Sea

Världens största passagerarfartyg är Symphony of the Sea och det hade sin jungfrufärd runt världen 2018. På fartyget inryms inte mindre än 6 680 passagerare. Fartyget har en längd på 362 meter och en bredd på 65,7 meter. Här finns det 18 våningsdäck och höjden på fartyget är svindlande 77,5 meter!

1. USS Gerald Ford

USS Gerald Ford

Världens största krigsfartyg är det amerikanska USS Gerald Ford. Ett atomdrivet hangarfartyg som utan tvekan är världens dyraste, då det har kostat ofantliga 42 miljarder dollar att färdigställa. I svenska kronor motsvarar siffran ca 363 miljarder kronor. Den summan skulle räcka för Sveriges totala försvarsbudget i nästan tio år framåt!

Var går gränsen?

Idag finns de tekniska möjligheterna att bygga ännu större fartyg. Varför gör man inte det? I stort sett har alla världens största fartyg ungefär samma mått: en längd på ca 400 meter och en bredd på ca 60 meter. Anledningen till att det inte är kostnadseffektivt att bygga större fartyg är att det finns begränsningar i t.ex. Suezkanalen, vad det gäller djupgående och bredd. Idag ligger den gränsen på ca 400 meter långa fartyg och max ca 60 meter breda fartyg. Lägg därtill att kostnaden för att bygga ut hamnar för klara av ännu större fartyg skulle vara svindlande hög. Panamakanalen byggdes ut senast 2016 för att klara av fartyg med en storlek på 367 meter i längd och 51 meter i bredd. Varken rederierna eller hamnarna är beredda att ta de investeringskostnader som det skulle innebära om världens hamnar, slussar och kanaler skulle behövas byggas om för ännu större fartyg. Därav byggs det inga större fartyg än med ovannämnda mått.

Föregående

Världens största valutor

Världens kändaste manliga komiker

Nästa

Lämna en kommentar