Sveriges största köpcentrum

| |

Ett köpcentrum är en samling av butiker, ofta med restauranger och annan service i samma byggnad. De flesta städer brukar ha köpcentrum till varierande storlek och utbud. I denna listan räknar vi ner till Sveriges största köpcentrum till yta och antal butiker sett.

5. Emporia

Liggande i Hyllinge, en del av Malmö, ligger Emporia. Den öppnade år 2012 liggande bredvid Malmö Arena och Hyllinge tågstation. Själva shoppingområdet ligger på 70 000 m² och har ett utbud på 150 butiker, restauranger och kaféer. Emporia har fått massor av utmärkelser, främst för sin arkitektur. På taket finns en takpark på 27 000 m² som är öppen till allmänheten, det är i samma storlek som fyra fotbollsfält. Byggnaden har även vissa områden som är designad som en plats som tar bort allt ljud för att skapa stilla ro för besökare.

4. Nordstan

Medan Nordstan inte är störst till yta eller antal butiker, är det Sveriges största köpcentrum sedd till intäkter. Placerad mitt i centrum av Göteborg ligger den på en yta på 70 000 m² med över 180 butiker. Totalt sett är den egentligen ännu större tack vare dess 150 kontorslokaler som ligger runtomkring i de nio sammanhängande byggnaderna som ger en yta på 320 000 m². Till skillnad från många andra köpcentrum är Nordstan alltid öppet eftersom det är den raka vägen att ta från centrum till resecentrum. I Nordstan ligger den så kallade Femman, en galleria med ca 50 butiker som är en del av Nordstan. Den är så känd för köpcentret att i folkmun kan Nordstan komma att kallas enbart för Femman, eller Femmanhuset.

3. Sickla köpkvarter

Sickla köpkvarter ligger i ett shoppingområde i indutridelen av Nacka utanför Stockholm. Området heter Sickla, vilket gett köpcentret sitt namn och ligger i den västra delen på halvön Sicklaön. Den öppnades först år 1994 efter att gamla industrilokaler hade byggts om för att erbjuda butiker istället. Efter att området blev uppköpt för att förvandlas till ett modernt shopping centrum, fick Sickla köpkvarter en renovering och öppnades på nytt år 2005. Idag finns det totalt 168 butiker och restauranger på 78 000 m² med en parkering på 2 600 platser. Förutom butiker finns det även kontor och ett medborgarcentrum med museum, konstgalleri och bibliotek.

2. Täby Centrum

Täby Centrum ligger i Täby utanför Stockholm och öppnade år 1968 som Sveriges första köpcentrum med glastak. Redan under 90-talet började renoveringarna för att bygga ut och det fortsatte till den nådde dagens yta på 78 000 m². Med över 200 butiker erbjuder Täby Centrum ett brett utbud av många kända svenska märken och internationella kedjor. I köpcentret finns det även många resturanger och kafeer, inte minst en saluhall och den toppmoderna biografen erbjuder många filmer. Du kan ta dig till köpcentret via spårvagn på Roslagsbanan, buss eller parkera bilen på en av de 2700 parkeringsplatserna. Täby Centrum har tidigare vunnit priser, bland annat för Best Nordic Shopping Centre år 2015 från Nordic Council of Shopping Centers.

1. Westfield Mall of Scandinavia

Sveriges största köpcentrum, samt även Nordens näst största, ligger i Solna, ca 7 minuter från Stockholm city. Planeringen av Westfield Mall of Scandinavia började år 2012 som en del av bygget av Arenastaden, vilket är området köpcentret ligger i. Tre år senare stod den klar och erbjuder på 100 000 m² med hela 224 butiker och restauranger, biograf och 3 7000 parkeringsplatser på totlat tre våningar. I Dining Plaza finns över 20 restaurangeroch är Stockholms största resturangområde. Förutom shopping finns det även en ytterligare yta på 42 000 m2 för kontorsplatser. Från början hette köpcentret bara Mall of Scandinavia, men efter den köptes upp av Unibail-Rodamco-Westfeld år 2019, byttes namnet till Westfield Mall of Scandinavia.

Föregående

5 anledningar till att massage är bra!

5 sätt mobilen kan användas för kultur och nöje

Nästa

Lämna en kommentar