Svenska uppfinningar

| |

Svenska uppfinningar – Sverige anses vara ett väldigt innovativt land. Vi har haft ett flertal individer som kommit på fantastiska uppfinningar som underlättat människors liv, både här i Sverige och i andra länder. Vissa av dessa uppfinningar är dessutom väldigt nödvändiga, medan andra vi skulle kunna klara oss utan.

Här har vi tagit en titt på några av de mest kända uppfinningarna från Sverige. Vilken som är mest känd är dock omöjligt att utse. Enligt vissa är kanske skiftnyckeln den mest kända, medan andra anser att respiratorn är den allra kändaste uppfinningen.

9. Trepunktsbältet

På nionde plats kommer trepunktsbältet som skapades av Nils Bohlin. Den här uppfinningen var dock en vidareutveckling från en tidigare idé. Både från uppfinnare från andra länder och ingenjörer hos Vattenfall som villa förhindra trafikskador hos sina anställda. Bohlin jobbade på Volvo och var en av de personer som fick trepunktsbältet att spridas vidare över världen genom Volvo PV 544 och Volvo Amazon.

8. Propellern

På åttonde plats kommer en uppfinning från John Ericsson, han var den första som designade en båt med propeller som drivmedel. Dock var han inte den enda, denna uppfinning kom samtidigt från Francis Pettit Smith, en engelsman. De båda uppfinnarna visade upp sina båtar i England på 1830-talet. Ericsson fortsatte senare med att skapa USS Monitor, en välkänd pansarbåt som användes i inbördeskriget i USA.

7. Ångturbinen

På sjunde plats kommer en uppfinning från Gustaf de Laval. Det var på 1870-talets slut som han konstruerade en reaktionsångturbin. Det var för att driva mjölkseparatorer som han uppfann ett antal år tidigare. Tyvärr förbrukade den här ångturbinen en hel del ånga och blev inte en stor hit. Gustaf de Laval skapade sedan en aktionsångturbin på 1880-talet som blev en större hit, den går idag under namnet ”de Laval-turbinen”.

6. Kylskåpen

På sjätteplats kommer Carl Munter och Baltzar von Platens KTH-examenarbete. Det var ett unikt kylsystem som blev grunden för våra moderna kylskåp. Det används bland annat i kylskåpen från Electrolux, och var en av anledningarna till företagets snabba expansion.

5. Dynamit

En av de mest kända svenskar är uppfinnaren Alfred Nobel. Han ligger dessutom bakom en välkänd uppfinning, dynamiten. Detta är en svensk uppfinning som kom till bra användning vid bergsprängning samt vid stora undervattenssprängningar och tunnelarbeten.

4. Skiftnyckeln

På fjärde plats kommer en uppfinning från JP Johansson, och det är skiftnyckeln. Han fick sin idé efter att han blivit trött på att alltid behöva ta med sig stora uppsättningar av verktyg när han begav sig ut på sina reparationsuppdrag.

3. Respirator

På tredje plats kommer respiratorn. Den uppfanns först på 50-talet av Carl Gunnar Engström. Sedan dess har uppfinningen utvecklats en hel del och de respiratorer som används idag har inte jättemycket gemensamt med originalet.

2. Blixtlåset

På andra plats kommer blixtlåset som skapades av Gideon Sundbäck. Den första patenten blev godkänd år 1913, och det var Hookless #1. Dock var det Sundbäcks andra patent som blivit modellen för blixtlåsen vi använder idag. När Sundbäck började med tillverkningen av uppfinningen var det egentligen inte en helt ny idé. Elias Howe, en amerikanare, hade nämligen en patient på en liknande uppfinning redan i början av 1850-talet. Men detta ”draglås” fungerade inte ordentligt, det blev först en fungerande uppfinning efter att Sundbäck blev anställd i samma firma.

1. Pacemaker

På första plats kommer pacemakern. Den tillverkades av Rune Elmqvist år 1958 och den opererades av hjärtkirurgen Åke Senning samma år. Pacemakern fungerade dock inte jättebra till en början. Det ledde till att Arne Larsson, den allra första patienten, fick hela 26 pacemakers under sitt liv. Han avled sedan år 2001 vid en ålder på 86 år. Dock har denna uppfinning utvecklats en hel del och fungerar mycket bättre idag.

Föregående

The Witcher, Mass Effect och League of Legends: – Dörren Mellan Spel och Tv-serier

Ekonomi som du inte lärde dig i skolan

Nästa

Lämna en kommentar