Största biltillverkarna 2022

| |

Toyota, Volkswagen, Volvo och Renault är endast några av de biltillverkare som finns idag. Många biltillverkare har genom åren utvecklats en hel del och vissa väljer att slå ihop sina verksamheter. Men vilken biltillverkare är den största i världen? Det finns olika sätt att mäta detta på, antingen genom antalet bilar de tillverkar varje år eller genom hur mycket varje företag är värt. I denna lista har vi valt att lista biltillverkare efter hur många fordon de producerar. Under de senaste åren har listan över de största tillverkarna sett väldigt likadan ut, med Toyota på första plats och under 2022 ser det inte ut att vara så stor skillnad.

6. Ford

På sjätte plats kommer en biltillverkare som anses vara en av de mer klassiska, Ford. Ford grundades år 1903 och är bland annat känd för att ha uppfunnit ”bandet” vilket är en effektivisering av tillverkningen som ledde till att biltillverkare kunde skapa produkterna i en större omfattning. Ford grundades i USA och har idag ett huvudkontor där, men även i Europa. Det finns dessutom fabriker i flera länder runt om i världen vilket har lett till att Ford är en av de största tillverkarna i världen.

5. General Motors

På femte plats kommer den största biltillverkaren i USA, General Motors. Företaget grundades i början av 1900-talet och har genom åren drivit en del av ekonomin i norra delarna av USA. De har ägt delar av flera välkända biltillverkare runt om i världen. Men har därefter valt att antingen sälja deras delar i andra bilmärken eller valt att lägga ner tillverkningen. År 2009 ansökte General Motors om konkursskydd och staten övertog 60 % av tillverkaren. De valde även att lägga ner sin tillverkning i Europa år 2017. Idag tillverkar General Motors främst bilar i USA och Asien. I USA är det Buick, Chevrolet och Cadillac som är de främsta bilmärkena.

4. Hyundai

På fjärde plats kommer Hyundai vilket är en biltillverkare från Sydkorea. Till skillnad från andra tillverkare kom företaget till på ett lite annorlunda sätt. Till en början var det nämligen ett byggföretag. Den första bilen tillverkaren skapade kom ut år 1968, det var dock en Ford Cortina. Den första Hyundai-bilen tillverkades först på mitten av 1970-talet. Precis som General Motors, samt Renault är det lite otydligt hur många fordon tillverkaren skapar varje år.

3. Renault

På tredje plats kommer Renault vilket är en biltillverkare från Frankrike, de tillverkar flera olika fordon, bland annat lastbilar, vans, bussar och självklart vanliga personbilar. Företaget grundades redan år 1899 och har därefter utvecklats en hel del genom samarbeten och liknande med andra biltillverkare. De sägs att Renault sålde lite över 8 miljoner fordon år 2019 och har därefter ökat antalet lite varje år.

2. Volkswagen

På andra plats kommer den tyska biltillverkaren Volkswagen. Det är den näst största biltillverkaren i världen, men det är den allra största tillverkaren i Europa. Volkswagengruppen skapar flera välkända bilmärken som Bugatti, Bentley, Audi, Porsche och Scania. Det är lite oklart exakt hur många fordon den här tillverkaren skapar varje år, men eftersom de har slagit med Toyota om första plats ett par gånger ligger antagligen antalet på just under 10 miljoner.

1. Toyota

På första plats, tillsammans med sina dotterbolag, kommer Toyota. Denna biltillverkare har under de senaste åren varit en av de största tillverkarna av bilar. Tillverkaren kommer från Japan men säljer bilar över hela världen. Koncernen innefattar dock ett antal varumärken, som Daihatsu, Lexus, Toyota, Ranz och Hino. Förutom att de är den största biltillverkaren i världen anses Toyota även vara en av de bästa samt mest prisvärda. De producerar drygt 10 miljoner fordon varje år.

Föregående

Största musklerna i kroppen

5 anledningar till att massage är bra!

Nästa

Lämna en kommentar