Snabblån och sms lån?

| |

När man talar om sms-lån, mikrolån, telefonlån, internetlån eller korttids krediter är dessa samma sak. Det är lån på ganska små belopp som beviljas och betalas ut snabbt. Ofta ska dessa betalas tillbaka inom 30 dagar. Dessa lån kommer ursprungligen från USA där de kallades för Payday loan. Precis som namnet avslöjar så var detta ett lån som användes för att man skulle klara sig fram till nästa lönedag. Alltså mindre lån med korta löptider och snabba utbetalningar.

År 2006 kom sms lån att bli stort i Sverige. Anledningen till att denna låneform fick namnet sms lån när den kom till Sverige var av den anledningen att man lånade pengar genom att skicka ett sms till långivarna om hur mycket man ville låna och sedan fick man pengarna utbetalade direkt. På den tiden kunde man låna max 3000 kronor och man hade inte så lång tid på sig att betala tillbaka pengarna. Sedan dess har mycket hänt, sms lån har växt en hel del i Sverige och man kan låna en större summa pengar. Numera är det även väldigt lätt att hitta SMS lån online. Man kan även låna under en längre tid och även med lägre räntor än vad det var ursprungligen.

En lagförändring infördes år 2018 för sms lån som innebar att låntagaren måste informeras om den effektiva räntan överstiger gällande referensränta med mer än 30% och att lånet är en högkostnadskredit. Eftersom marknaden för sms lån skulle bli mer ansvarstagande och för att färre människor skulle riskera att hamna i svåra ekonomiska situationer var det också viktigt att informera om var man kunde få stöd i budget och skuldfrågor.

Hur fungerar sms lån?

Ett sms lån är precis som vilket annat snabblån som helst. Man gör en ansökan online och får oftast besked inom ett par minuter. Vid själva ansökningstillfället brukar det räcka med att du uppger dina personuppgifter och önskat lånebelopp. Du får använda pengarna till precis vad du önskar så länge betalningen sker enligt överenskommen återbetalningsplan. Annars finns det risk att delar av ditt lån går åt till att betala höga påminnelseavgifter och straffräntor.

Vem kan ta sms lån?

För att kunna ta ett sms lån finns det en del minimikrav som alla låntagare måste uppfylla för att få ta ett lån. Ett är att du behöver vara folkbokförd i Sverige. Du behöver kunna visa upp en deklarerad årsinkomst, men den behöver inte komma från fast anställning. Om det är så att du har betalningsanmärkningar sedan tidigare kan detta försvåra situationen något men är inget hinder för att söka ett sms lån. Det som inte är godkänt är tidigare skulder från Kronofogden.

Föregående

Världens största blommor

Världens minsta hajar

Nästa

Lämna en kommentar