De olika kalkylatorerna genom tiderna

| |

Idag är vi vana med att snabbt dra fram våra mobiler ur fickan för att göra de uträkningar som behövs i vardagen. Även om vi vet att det inte alltid varit så simpelt som det är idag, där vi kan ta fram en kalkylator online som räknar ut det mesta åt oss, så lägger vi inte alltid en tanke på hur det vi har kommit fram till den otroliga tekniken som vi idag har för uträkningar.

Följ med på en tur i kalkylatorns historia från start till hur vi använder detta smarta verktyg idag!

Den första kalkylatorn

Om vi går så långt tillbaka i tiden som möjligt när det kommer till kalkylatorer kan man spåra den första miniräknaren som var i form av en kulram. Idag ses kulramen som en leksak till små barn för att räkna både nummer och färger. Vid start användes kulramen främst av bönder, fiskare och köpmän för att de skulle kunna hålla koll på sina varor och antal inom handeln.

Just kulramen användes världen runt ända fram till 1600-talet då den första automatiska kalkylatorn uppfanns.

Kalkylatorns historia

Uträkningar har behövts göras i alla tider, och i början på 1620-talet så utvecklades den första automatiska kalkylatorn. Denna kalkylator kunde addera och subtrahera tal och nummer med upp till 6 siffror.

Från denna uppfinning så har tekniken bara gått framåt även om det varit en långsam kurva. Det tog ända fram till mitten på 1800-talet tills den första kalkylatorn med knappar uppfanns. Efter denna uppfinning tog det ytterligare 100 år innan andra liknande kalkylatorer med allt fler avancerade uträkningar uppfanns fram till idag och det vi kallar kalkylatorer och miniräknare.

Fram till den moderna kalkylatorn

På mitten av 1900-talet så kom då den första elektroniska miniräknaren. Detta skedde i samma era som när fler eldrivna maskiner började byggas och bli tillgängliga för befolkningen. Även om vi kallar denna modell för miniräknare så var den inte så liten – den var faktiskt en hel möbel, alltså ingenting du kunde hålla i handen och dra fram för att snabbt göra en uträkning.

I slutet av 1960-talet så började dock de handhållna miniräknarna äntligen att produceras, och varje gång en ny modell kom ut på marknaden hade den en mer imponerande design och andra smarta tillägg såsom solceller för att den lätt skulle kunna ladda upp sig själv.

Utvecklingen fram till idag, i en digital värld har lett oss till dagens kalkylatorer. Antingen så har du verktyget tillgängligt direkt i mobilen eller så använder du dig utav en kalkylator online där du kan välja att räkna ut så mycket mer än bara matematiska uträkningar.

Varför inte exempelvis räkna ut din lön efter skatt eller hur mycket i ränta du kommer få att betala? Oavsett vilket alternativ du väljer är vi iallafall tacksamma över att vi inte behöver dra fram en hel möbel för att göra dagens uträkningar!

Föregående

Billiga barnresväskor

Oväntade fotbollsresultat som gav rejält med klirr i kassan

Nästa

Lämna en kommentar