Investering: Populära tillgångar att välja mellan

| |

Investering är ett hett ämne. Allt fler undersöker möjligheterna med att investera pengar för framtiden eller ett större inköp. Tack vare internet är det enklare än någonsin att hålla sig uppdaterad om vad som händer på finansmarknaden. Det går att köpa och sälja tillgångar direkt från datorn och hela världens marknader är tillgängliga från en enda plats. Investering är samtidigt en bred term som involverar olika typer av tillgångar. Det finns till och med olika sätt att investera på. 

Äga eller spekulera

Två av de vanligaste investeringsmetoderna går ut på att äga tillgångar eller att spekulera på dem.

När du äger en tillgång innebär det att du har köpt den. Det är du som är ansvarig för värdepappret, råvaran eller vad det än är du har valt. Du kan i princip göra vad du vill med tillgången. Målet är däremot att din tillgång ska stiga i värde. När du är nöjd med värdeökningen säljer du den. Din vinst blir skillnaden mellan köp- och säljpriset. 

När du spekulerar på en tillgång äger du den aldrig. Du försöker i stället räkna ut om den kommer att stiga eller falla i värde. När du vill spekulera på en tillgång ingår du ett ”contract for difference” eller CFD med din handelsmäklare. Målet är att värdet på den valda tillgången ska röra sig i riktningen som du tror att den kommer att ta. Om utvecklingen går åt rätt håll är mellanskillnaden mellan start- och slutpriset din vinst. En fördel med CFD-handel är att det är tillgängligt på flera tillgångar. Det går dessutom att använda en hävstång.

Fyra populära tillgångar

Aktier

En aktie är en ägarandel i ett aktiebolag. Om du äger aktier innebär det att du äger en bit av företaget. Målet med aktier är att köpa dem billigt och sälja dem dyrt. De kan ge ägare rösträtt i bolaget och de kan berättiga aktieutdelning en eller flera gånger om året.  

Råvaror

Råvarumarknaden är den äldsta handelsmarknaden. Det är här man handlar i boskap, olja och metaller. Guld är en historiskt populär råvara som kan handlas som värdepapper eller i fysisk form. Råvaror handlas sällan som fysiska fat eller kreatur, även om det är möjligt. Det handlas oftast som optioner, terminer eller CFD-kontrakt. 

Valutor

Valutamarknaden är den största handelsmarknaden sett till sin handelsvolym. Valutor handlas alltid i par, till exempel USD/SEK. Målet är att köpa en valuta billigt för att sedan se den stiga i värde. Valutamarknaden är indelad i tre valutagrupper: stora, mindre och exotiska. 

Index

Index är en populär tillgång för de som vill investera i flera aktier utan att investera i dem en och en. Ett index är ett mått för utvecklingen av en grupp med aktier. Det är vanligt att börser har egna index liksom länder och specifika sektorer. OMXS30 är till exempel ett index över de trettio största aktiebolagen på Stockholmsbörsen. FTSE 100 är ett index över det 100 största aktiebolagen på Londonbörsen. 

Oavsett vilken typ av tillgång man väljer är det viktigt att man baserar sitt val på information och erfarenhet. Det kan dessutom vara bra att variera sig. Det bidrar nämligen till diversifiering och hjälper till att sprida risken. 

Föregående

Billigaste kabinväskan just nu

Hur har free spins-erbjudanden förändrat nätcasinon?

Nästa

Lämna en kommentar