Fylla på kassan? 5 tips när din enskilda firma ska ta ett företagslån

| |

De flesta kan nog relatera till att ha mindre pengar på kontot än önskat. Detta är en universell känsla som både privatpersoner och företag kan uppleva. För företag kan otillräckligt kapital få flertalet negativa konsekvenser.

Kanske kan man inte köpa in ny, avgörande utrustning eller kanske kan man inte anställa personal för att öka företagets kapacitet. I värsta fall kan firman komma på obestånd och sättas i konkurs, skulderna blir man då som ägare personligt ansvarig för.

Företag som är i behov av kapital har möjlighet att ta ett så kallat företagslån. Detta gäller oavsett om du driver ett aktiebolag, handelsbolag – eller enskild firma.

5 saker att tänka på vid företagslån

Att ta lån som enskild företagare fungerar likadant som för andra företagsformer. För dig med enskild firma är det dock extra viktigt att vara medveten om vad man ska tänka på inför ett företagslån. Detta eftersom du som nämnt är personligt ansvarig för företagets skulder.

För att få de bästa lånevillkoren finns flertalet faktorer för enskilda företagare att ha i åtanke. Nedan listar vi 5 tips inför din låneansökan!

1. Hitta bästa räntan

Något av det viktigaste att ha koll på vid företagslån är lånets ränta. Det är här som en stor del av lånets totala kostnad avgörs. Vanligt är att räntan betalas i form av en fast månadsavgift. Denna avgift baseras ofta på företagets omsättning. I många fall står enskilda firmor för en mindre omsättning, vilket gör att räntan riskerar att bli hög. Detta eftersom långivaren anser det vara mer riskfyllt att låna pengar till dessa företag.

För att du ska få tillgång till de bästa lånevillkoren är det klokt att jämföra olika långivare. På så sätt ges du större möjlighet att hitta den långivare som kan erbjuda den mest fördelaktiga räntan. Du kan med fördel vända dig till en låneförmedlare, som ger dig flera låneerbjudanden till endast en kreditupplysning.

2. Välj rätt långivare för just ditt företag

När du står i begrepp att välja långivare bör du även ta hänsyn till företagets storlek – både ditt och långivarens. En enskild firma är ofta ett mindre företag. Vanligt är att mindre företag har större chans att beviljas fördelaktiga lån hos en mindre långivare. Dessa långivare kan exempelvis lägga större vikt vid personligt betalningsansvar.

3. Se över din privatekonomi

Vid varje låneansökan görs en kreditupplysning. Långivaren använder den information som framkommer av upplysningen till att bedöma din ansökan. Eftersom din enskilda firmas ekonomi flätas samman med din privata kommer även denna vägas in i beslutet. Av denna anledning kan du med fördel göra en kreditupplysning på dig själv inför din låneansökan. På så sätt blir du medveten om eventuella svagheter, och kanske hinner du justera dem.

4. Finslipa affärsplanen

När din ansökan om företagslån behandlas är affärsplanen något som utvärderas noggrant. Se därför till att finslipa din affärsplan innan du tar ett företagslån. Du vill kunna visa på en hållbar affärsidé och budget samt vad du ska använda lånet till. Är din affärsplan vattentät ökar möjligheten till fördelaktiga lånevillkor.

5. Se till att du kan betala tillbaka

Att låna över sin ekonomiska kapacitet är aldrig en bra idé, särskilt inte för enskilda firmor. Eftersom du är personligt ansvarig för företagets skulder kan ett ogenomtänkt lån försätta både dig och företaget i en dålig ekonomisk situation. Därför är det extra viktigt att du säkerställer att återbetalning är möjlig.

Föregående

De 10 fotbollsspelare som gjort flest mål

Världens mest kända konstverk

Nästa

Lämna en kommentar