Ekonomi som du inte lärde dig i skolan

| |

I skolan lärde vi   grunderna i olika ämnen och vi fick kunskaper som vi kan använda oss av hela livet. Men det finns saker som vi inte fick lära oss. Visst pratade man om ekonomi i skolan men inte vilka lån det finns, räntor och så vidare. Lån är något vi ska undersöka närmare i denna artikel.

Olika typer av lån

Ska du ansöka om ett lån är det bra att läsa på om olika lånealternativ. På så sätt har du chansen att välja det lånet som passar både din ekonomiska situation och dina behov bäst. Här kollar vi på de fyra vanligaste lånetyperna snabblån, privatlån, bolån och kreditkort.

1. Snabblån

Ett snabblån är menat till personer som har en kortvarig brist på pengar, till exempel om de behöver köpa något innan nästa lönen kommer. Räntan kan skilja sig ordentligt beroende på lånebeloppets storlek, låntagarens kreditvärdighet och vilket låneinstitut det är frågan om.

Som tur existerar det jämförelsesajter som hjälper dig att hitta det bästa lånet för just din situation. Till exempel hittar du snabblån samlade på Matchbanker. Välj hur mycket pengar du önskar låna och sedan berättar sajten vilka är de bästa alternativen.

2. Privatlån / Blancolån

Blancolån eller privatlån är lån utan någon säkerhet, där lånet oftast är avsett för konsumtion. Det handlar oftast om större summor än snabblån och därför brukar ansökningsprocessen ta längre tid.

Långivaren tar en större risk med lån utan säkerhet och kan bara förlita sig på att låntagaren kommer att betala tillbaka. Ett privatlån kan du ta för att låna till det mesta, exempelvis till en bil eller en fritidsresa.

3. Bolån

Ett bolån ansöker du om för att finansiera ett köp av bostad. Bostaden kommer att fungera som säkerhet för lånet. Jämfört med andra lån är räntan oftast låg och lånetiden lång.

Du kan välja om lånet ska ha rörlig ränta eller om du vill låna pengarna med fast ränta för att skydda dig mot potentiella räntehöjningar genom åren.

4. Kreditkort

Man kanske inte tänker på det men kreditkort är också en typ av lån. Kredit innebär att du ansöker om ett belopp och detta belopp finns tillgängligt att använda när du behöver det.

Din bank skickar en räkning varje månad och du väljer själv om du vill betala tillbaka hela kreditsumman eller om du hellre vill dela upp den i mindre delbetalningar. Det är bättre att betala tillbaka hela beloppet på en gång för då slipper du räntekostnader. 

Samla lån – vad innebär det ?

Att samla dina lån innebär att du tar ett nytt lån för att betala dina tidigare skulder. Oftast gör man det för att samla flera mindre krediter och skulder till ett lån istället. Det innebär vanligtvis att du kommer få en lägre ränta och du undviker även att betala flera fasta avgifter.

När du samlar dina lån behöver det inte alltid vara för att du har flera andra lån, utan du kan välja att refinansiera endast en tidigare skuld i syfte att sänka din ränta och på så sätt få en lägre månadskostnad för ditt lån.

Du kan spara mycket pengar genom att samla flera lån till ett större. De högre lånebeloppen har oftast lägre ränta än vad mindre belopp har. Du kan även få en bättre kreditvärdighet genom att bara ha ett större lån istället för många små. Sist men inte minst, blir din ekonomi mer lättöverskådlig om du bara har ett lån.

Föregående

Svenska uppfinningar

Indiens största städer

Nästa

Lämna en kommentar