De fem bästa skolresmålen

| |

Alla minns sin första skolresa. Den där första resan med kompisarna, utan föräldrar. Nåväl, några vuxna måste ju åka med, men åtminstone någorlunda föräldrafritt. Det blir ett gemensamt minne att vårda, från planeringsstadiet, hela vägen fram till avfärd, sedan hela resan. Allra först måste man bestämma resmål. Det är lättare sagt än gjort att komma överens med en hel skolklass för det finns ju så många ställen att välja på.

5. Stockholm

Var ni än bor har ni antagligen varit i huvudstaden och kommer att komma dit igen, men det är ändå en bra plats för en klassresa. Här finns givna destinationer som Gröna Lund och Skansen, evenemang och sevärdheter. Stockholm är också en plats som är lätt att ta sig till med bil, buss, tåg och flyg, det finns hotell och vandrarhem i alla prisklasser, liksom restauranger och kaféer. Får ni nog av stadens puls tar ni er snabbt ut i Stockholms skärgård med nästan oändligt många öar.

4. Åland

Vill ni ha ännu mer öliv åker ni istället till Åland, Sveriges närmaste utlandsresmål. För även om det nästan ligger i Sverige och alla pratar svenska tillhör ju Åland faktiskt Finland. Till Åland åker ni båt från Stockholm eller Roslagen. Många ser nog på Åland som en ö, men egentligen är det 6 757 stycken. Med hjälp av broar och färjor kan ni gå eller cykla mellan öarna, sova i tält och leva vildmarksliv, njuta av ett vilt fågelliv, sol och bad.

3. Gotland

Gotland måste vara Sveriges mest kända semestermål, och det är inte konstigt för här finns allt. Både långa, härliga sandstränder, småstadslivet i Visby och riktigt mycket kultur och historia. Ringmuren, raukar och en besynnerlig dialekt. Centralorten Visby finns med på Unescos världsarvslista tack vare välbevarade byggnader och ruiner, inte minst från medeltiden. Hela ön har bara 60 000 invånare, men på sommaren är det mångdubbelt mer eftersom denna Östersjöns pärla är snudd på det perfekta resmålet.

2. London

Det kan ju vara kul att ändå åka lite längre bort på skolresan. London är vår närmaste världsstad. I denna pulserande storstad bor fler människor än i hela Sverige. Det är en trevlig stad, folket är kända för sin artighet och sin tydliga engelska, perfekt för en skolklass alltså. Teatrarna är världsberömda, till och med parlamentet är världsberömt. Ställ klockan efter Big Ben, åk dubbeldäckare, handla på Harrods och gå på fotboll på Wembley Stadium.

1. Paris

Eller åk till Frankrikes huvudstad Paris, kolla in Eiffeltornet och Triumfbågen, strosa längs Champs-Élysées och boka in ett besök på Disneyland Paris. Sommartid är det varm och behaglig temperatur hela nätterna och det är ingen slump att Paris är världens populäraste turistmål.

Enda problemet med Paris är att det också är en av världens dyraste städer. En skolresa dit kommer att kosta pengar. Men oavsett om ni vill åka dit eller någon annanstans på skolresan kan ni fylla på klasskassan genom ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen. Sälj deras lufttorkade salami, dragerade mandlar och krämiga cheddarost, så får ni pengar till skolresan. Försäljningen är helt provisionsbaserad, så ni bestämmer själva hur mycket tid ni ska lägga på försäljningen. Under de snart 30 år företaget samarbetat med skolor har andra skolklasser finansierat hela skolresan med delikatessförsäljning.

Föregående

Världens 5 mest spelade datorspel

Världens fattigaste länder – här är de 6 länderna med lägst BNP

Nästa

Lämna en kommentar