8 kända svenska uppfinningar

| |

Sverige anses vara ett av de mest innovativa länderna i världen. De flesta av oss känner kanske till att företag/märken om Ikea och Volvo ursprungligen kommer från Sverige. Men det finns faktiskt en hel del andra uppfinningar som svenskar har skapat. Uppfinningar som sedan spridit sig över världen. Här kommer vi lista några av de mest kända svenska uppfinningarna som idag går att hitta i de allra flesta länder.

8. Lidokain

Det var Bengt Lundqvist och Nils Löfgren som upptäckte Lidokain år 1946. De valde sedan att sälja rättigheterna till den kemiska substansen till Astra. Astra började sedan sälja bedövningsmedlet under Xylocain. Det visade sig vara utmärkt för att bland annat bedöva munhålan och kunde även hjälpa mot hjärtproblem.

7. Tetra Pak

Det var redan på 1940-talet som utvecklingen för tetraförpackningen började inledas. Det var Eric Wallenberg som fick ett uppdrag av sin chef om att hitta smidiga engångsförpackningar för att förpacka mjölk i. Han kom då ut med en teatrederformade förpackning och listade även ut hur dessa förpackningar skulle fyllas.

6. Kylskåpet

Carl Munters och Baltzar von Platen var de två personer som uppfann grunden till vad dagens moderns kylskåp är. De valde att skapa kylsystemet som ett examensarbete på Kungliga Tekniska Högskolan. Kylsystemet spred sig till Electrolux kylskåp och var en av anledningarna till att företaget började växa och spridas ordentligt.

5. Dynamiten

Alfred Nobel är inte bara känd för att vara den som ligger bakom priset Nobelpriset. Han är även känd för att vara en svensk ingenjör och uppfinnare. Dynamiten är en av Alfred Nobels mest kända uppfinningar. Det uppfinnandet var epokgörande för både undervattenssprängningar, stora tunnelarbeten och självklart för bergssprängningen.

4. Rollatorn

Uppfinnaren bakom rollatorn är Aina Wifalk. Hon led av Polio vilket ledde till att hon hade svårt att gå. Efter att ha kämpat med käppar för att ta sig fram och slitit ut sina axlar valde hon att lösa problemet själv. Hon uppfann då rollatorn, eller rullator som det ofta kallas, på slutet av 1970-talet. Med tanke på hur mycket denna uppfinning har hjälp människor runt om i världen tyckte vi att den tjänade en plats på listan.

3. Skiftnyckeln

År 1888 uppfann Johan Petter Johansson en ställbar rörtång. Därefter fortsatte han uppfinna och endast några år senare kom han ut med skiftnyckeln. Om vi ska vara noga så måste vi säga att han uppfann inte hela skiftnyckeln utan snarare designen med ställskruven vissa skiftnycklar har.

2. Trepunktsbältet

Trepunktsbältet, eller det klassiska bilbältet som idag finns i alla bilar, skapades av Nils Bohlin. Han tog dock inspiration från ett koncept som redan fanns och vidareutvecklade det. Bohlin arbetade på Volvo och det var tack vare Volvo Amazon-lanseringen år 1959 som trepunktsbältet spreds över världen.

1. Pacemakern

Den allra bästa svenska uppfinningen, enligt oss, är pacemakern. Den tillverkades på slutet av 1950-talet av Rune Elmqvist. Den fungerade dock inte jättebra till en början, men allt eftersom blev uppfinningen bättre och bättre. Den första personen som fick en pacemaker inopererad var Arne Larsson. Han fick under sitt liv 26 pacemakers inopererade och levde tills han blev 86 år gammal.

Föregående

Topp 5 största sportevenemang i världen

Europas största sjöar

Nästa

Lämna en kommentar