10 coola byggnader i världen

| |

10 coola byggnader i världen – De allra flesta av världens byggnader ser ganska trista ut. De flesta bostadshus har ett par våningar, fyra hörn och är egentligen inte någon speciellt att se. Men det finns ett flertal unika och coola byggnader runt om i världen som verkligen bjuder på en unik bild. Många av dessa unika byggnader finns det endast en version av, vilket innebär att om du vill se dessa byggnader kan du behöva resa till ett annat land.

Men vad räknas som coola byggnader? Vi har tagit en titt på vad som finns tillgängligt och har skapat en lista på 10 av de coolaste byggnaderna i världen.

10. Longaberger Company

På tionde plats kommer det amerikanska företaget Longaberger Company. De tillverkar träkorgar som är handgjorda. Huvudkontoret ligger i Newark, Ohio, byggnaden blev färdigställd år 1997 och består av en stor korg. De använde sig alltså av en av korgarna som de tillverkar som modell för byggnaden.

9. 8 Spruce Street

På nionde plats kommer en skyskrapa, 8 Spruce Street, som ligger på Manhattan, New York. Den designades av Frank Gehry, vilket är en arkitekt vars namn kommer dyka upp igen på denna listan. Skyskrapan invigdes år 2011 och innehåller bland annat sjukhuslokaler, lyxiga hyreslägenheter och på bottenplanen en skola.

8. Aoyama Technical College

På åttonde plats kommer Aoyama Technical College i Tokyo. Det är en futuristisk byggnad som påminner en hel del om Transformers-leksakerna. Byggnaden är en teknisk högskola som blev färdig år 1990 och ritades av Makoto Sei Watanabe.

7. Kubuswoningen

Detta är inte en enda byggnad utan ett antal byggnader. Det är ett antal unika hus i Rottendam som byggdes år 1977. Enkelt förklarat är det vanliga, fyrkantiga hus, som lutas 45 grader. Det finns även likadana, bruna kubhus av denna sorten i Helmond, en stad som ligger i Holland, Nederländerna.

6. Ripley’s Odditorium

Ripley’s har ett flertal museer runt Nordamerika och de flesta är av spektakulära temabyggnader. Ripley’s Odditorium är dock ett av de coolaste. Det ligger i Kanada, Niagara Falls, Ontario för att vara exakt. Denna byggnaden ser ut om ett nedramlat Empire State Building med King Kong på taket.

5. Central Library Parking Garage

På femte plats kommer Central Library Parking Garage vilket är rätt lätt att gissa från namnet vad det är, ett parkeringshus för ett bibliotek. Byggnaden finns i Kansas och denna coola byggnad har en vägg som utgörs av stora bokryggar.

4. EMP Museum

På fjärde plats kommer en byggnad som ser ut som en förvriden metallklump. Detta är EMP Museum som ligger i Seattle, Washington. EMP står för Experience Music Project och det är enkelt förklarat ett musikmuseum och ett science fiction museum. Denna byggnaden ritades av Frank Gehry, samma person som hjälpa till att rita Dancing House i Prag.

3. Dancing House

På tredje plats kommer Dancing House som ligger i Tjeckiens huvudstad Prag. Byggnaden står idag på en plats där den tidigare byggnaden rasade efter en flygbombning år 1945. Den nya byggnaden, Dancing House blev färdig år 1996 och ritades av Vlado Milunić och Frank Gehry.

2. Krzywy Domek

På andra plats kommer Krzywy Domek, eller ”Crooked House”, som ligger i staden Sopot i Polen. Denna coola byggnad ritades av Szotyńscy & Zaleski vilket är en arkitektbyrå och det blev färdigt år 2004. Byggnaden är en del av ett köpcentrum och har en väldigt underlig utformning som inspirerades av en sagoboksillustratör.

1. Hang Nga Guesthouse

Hang Nga Guesthouse, ”det galna huset” som det ibland kallas på svenska, är ett pensionat som ligger i Vietnam. Det öppnades år 1990 och är en sorts trästuga med ett väldigt unikt utseende. Det var Dang Viet Nga, en vietnamesisk arkitekt som skapade denna galna stuga. Det är inte endast utsidan av byggnaden som ser häftig ut, utan även insidan är lika galen. Det mesta av inredningen är dessutom helt handgjorda.

Föregående

7 häftigaste utländska casinon för svenskar

Världens största fjärilar

Nästa

Lämna en kommentar