Världens största träd – topp 10

| |

Världens största träd – Här i Sverige har vi inte lika många olika trädsorter som i andra länder. Men om vi däremot tar en titt på alla träd runt om i världen finns det ett väldigt stort utbud med träd. Det finns både stora och små sorter. Men när det pratas om världens största träd kan det betyda både de högsta och andra mätvärden. I den här listan har vi dock valt att lista några av de allra högsta träden i form av storlek eller höjd. Listan är skapat efter en av de senaste mätningarna som gjorts, dock kan det ha gjort nyare mätningar därefter vilket innebär att listan kan variera en aning.

Det är dessutom inte jättelätt att mäta hur höga träd är, speciellt de som når upp till 100 meter. Men med hjälp av en laser har det kommit nyare mätmetoder som gör det lättare att mäta träd. Denna lasermetod har även gjort att de allra flesta experter är överens om vilka trädsorter som är några av de allra högsta i världen.

Är du intresserad av at vilka träd som är de största i världen? Här nedan kommer de 10 största, eller snarare högsta, träden som har hittats.

10. Praktmeranti

På tionde plats kommer trädet Praktmeranti, eller Shorea Superba. Dessa träd finns på Borneo i nationalparken Tawau Hills. Vid en av de senaste mätningarna mätte det högsta trädet av denna sort hela 84,4 meter.

9. Mörkröd Meranti

På nionde plats kommer trädsorten Mörkröd Meranti. Dessa träd finns även på Borneo i naitonalparken Tawau Hills. Det högsta trädet av denna sorten var vid en av de senaste mätningarna 84,9 meter högt.

8. Tapang

På åttonde plats kommer Tapang, eller Koompassia Exceisa. Dessa träd finner man i Malaysia och det allra högsta exemplaret var 85,8 meter vid en av de senaste mätningarna.

7. Alpin eukalyptus

På Tasmanien vilket är en Australiensk ö finns det sjunde största trädet. Det är en Alpin Eukalyptus, eller Eukalyptus Delegatensis, och vid en av de senaste mätningarna var det största exemplaret 87,9 meter.

6. Gul Meranti

På sjätte plats kommer Gul Meranti, eller Shorea Faguetina, vilket är en stor trädsort som finns på Borneo, i Tawau Hills vilket är en nationalpark. Det allra största trädet mätte 88,3 meter vid en av de senaste mätningarna.

5. Mammutträd

På femte plats kommer Giant Sequoia, eller Mammutträd och Sequoiadendron Giganteum, som det heter på svenska respektive på latin. Det här anses vara det allra största trädet om man går efter volym. Efter en av de senaste mätningarna var det största exemplaret av mammutträdet 94,9 meter högt och fick namnet General Sherman.

4. Sitkagran

Kalifornien är hem för många stora träd. På fjärde plats kommer en Sitkagran, eller Pseudosuga Sitchensis som finns i Prairie Creek Redwood State Park. Detta träd hade vid en av de senaste mätningarna en höjd på just under 96 meter.

3. Douglasgran

På tredje plats kommer ytterligare ett träd i USA. Det är en Douglasgran som finns i Oregon, USA och har en höjd på hela 99,4 meter.

2. Jätteeukalyptus

På andra plats kommer en jätteeukalyptus, eller Eucalyptus Regnans. Det allra högsta exemplaret av detta träd går att hitta i Australien, främst i Tasmanien. Den största jätteeukalyptusen som någonsin mätts är runt 99,6 meter högt.

1. Amerikansk Sekvoja

Det allra största trädet kallas för Hyperion och det är en Amerikansk Sekvoja, eller Seqouia Sempervirens. Detta trädet finns i nationalparken Redwood som ligger i Kalifornien. Vid en av de senaste mätningarna av detta träd visade det sig vara hela 115,56 meter. Redwood nationalpark är känd för att vara hem till några av de största träden i världen.

Föregående

Varför ökar mobilcasinotrafiken i Sverige?

Mest spelade låtarna i Sverige 2022

Nästa

Lämna en kommentar