Världens största öknar

| |

En öken förknippas i de flesta fallen med sand och extrem hetta. Många personer anser även att Sahara är den största öknen i världen, men detta är inte helt sant enligt andra personer. En öken definierats av hur stor nederbörd det är i området varje år. För att ett område ska klassas som en öken får mängden nederbörd inte vara över 250 millimeter/år.

I denna text har vi valt att ta en titt på de sju största öknar som finns på vår jord.

7. Patagoniska öknen

På sjunde plats med en storlek på 670 000 km² kommer den patagoniska öknen. Det är den allra största i Sydamerika och ligger vid bergskedjan Anderna. Patagonien är dock mer än endast öken, det är ett väldigt stort område där du finner bland annat vildmark som är helt orörd och innehåller spännande djur och växter.

6. Kalahariöknen

På sjätte plats kommer Kalahariöknen med en storlek på 900 000 km². Denna öken ligger i Afrika och är den näst största öknen på kontinenten. Trots att denna öken sällan får något regn finns det en del växter och vilda djur som lever i området.

5. Gobiöknen

Med en storlek på 1 300 000 km² kommer Gobiöknen på femte plats. Denna öken ligger i de södra delarna av Mongoliet och sträcker sig en del i Kina. Denna öken är en av de största som dessutom är obefolkad. Det beror på det extrema klimatet som öknen har, på sommaren kan det vara runt 40 grader varmt och på vintern -40 grader kallt. Gobiöknen anses vara en av de allra största sandöknar som finns, men trots detta består den ändå främst av bar mark och sten.

4. Arabiska öknen

På fjärde plats kommer Arabiska öknen. Den har en storlek på 2 330 000 km² och finns i Saudiarabien. Om du tar en titt på en karta över landet kommer du snabbt se att nästan hela landet består av sand. Arabiska öknen anses även vara en av de största i hela Asien. Den täcker dessutom inte endast Saudiarabien, utan även delar av Irak, Jordanien, Yemen och Oman.

3. Sahara

På tredje plats kommer Sahara. Förutom att det här är en av de största öknarna i världen är det även en av de mest välkända. Sahara har en storlek på 9 100 000 km² och enligt många personer är detta världens största öken. Det beror bland annat på att många personer räknar endast varma, sand öknar som de riktiga öknarna. Dock består Sahara inte helt av sand utan av steniga och bergiga områden. Öknen har ungefär samma storlek som USA, Alaska och Hawaii sammanlagt. Den täcker drygt en tredjedel av Afrika.

2. Polaröknen

På andra plats kommer Polaröknen med en storlek på 13 700 000 km². Det här är dock en lite unik öken som inte alla anser ska räknas bland de största öknar i världen. Det beror på att området inte sitter ihop som andra öknar gör. Polaröknen är de öde och kalla områdena runt Kanada, USA, Arktis, Ryssland, Nordnorge och även norra delar av Sverige. Men om vi räknar Polaröknen blir det den näst största i världen. Området har väldigt liten nederbörd vilket har lett till att området går att klassa som öken, men samtidigt är det många som inte är överens om detta.

1. Antarktis

På första plats kommer Antarktis med en storlek på 13 829 430 km². Det här området domineras av väldigt starka vindar, världens allra lägsta temperaturer och det är en extremt torr plats. Här finns det inte någon fast population. Området besöks endast av forskare. Det är här som de allra lägsta temperaturerna blivit uppmätt. Det var år 2010 och temperaturen låg under en viss tid på -93,2 grader kallt. Trots de kalla temperaturerna är det viktigt att forskare skyddar sig mot solbränna. Solstrålarna reflekterar nämligen från snötäcket vilket kan utgöra en fara för personer som besöker Antarktis.

Föregående

Topp 5 kasinon i Sverige

Topp 6 bästa gangsterfilmer

Nästa

Lämna en kommentar