De 10 största hundraserna – Vi ger dig världens största hund!

| |

Världens största hund – Om man vill ha en ordentlig bästa vän så ska man ta en titt på listan. Glöm väskhundar, små nätta knähundar och nån att fiska upp under armen när du ska åka rulltrappa. Här finns raserna som inte passar att ha i knäet men som har lite mycket charm och pondus som deras mankhöjd.

10 Cane Corso

Världens största hund - Cane corso

Cane corso är en medelstor till stor hund, robust och kraftig men ändå med en viss elegans. Rasen är en vakt och gårdshundstyp. Den är kraftfull och har torr muskulatur. Mankhöjd för hanar är 64–68 cm. De här jagande vakthundarna är lugna, tysta, stora och kallas också Italienska mastiffer. Det är en intelligent och atletisk ras.

9 Newfoundlandshund

Världens största hund - Newfoundlandhund

Newfoundlandshund är en kanadensisk hundras som vanligtvis mäter ca 63-74 cm på höjden. Den härstammar från Newfoundland där den avlades fram för att med hjälp av sin storlek och styrka hjälpa fiskare att dra nät och linor från båtar samt dra vagnar. Dessa hundar kunde även hämta allt som kunde falla ombord, inklusive besättningsmän. Rasen är inte bara stor och också bra på att simma.

8 Leonberger

Världens största hund - Leonberger

Lleonberger rasen blir i regel 65-80 cm hög. Rasen påminner lite om en newfoundlandshund som har korsats med en sankt bernhardshund. Det var även så rasen togs fram i Tyskland i mitten av 1840-talet. Dessa hundar kan med sin styrka och klipskhet utföra allt från räddningsuppdrag i vatten till spåra vilt eller valla boskap men är framförallt en sällskapshund.

7 Pyrenéerhund

Världens största hund - Pyreneerhund

Pyrenéerhunden härstammar från Frankrike och blir ofta 65-82 cm hög. Dessa hundar har sedan 3000-talet f.Kr. agerat vakthund och skyddat boskap åt oss människor. Pyréeneerhundar gillar att jobba och vallar gärna boskap.

6 Skotsk hjorthund

Skotsk hjorthund

Den skotska hjorthunden är en brittisk hundras som generellt som blir ca 70-80 cm hög. Hundrasen härstammar från Skottland ooch använts för att jaga just hjort. Rasen är större och tyngre än greyhounden men är i övrigt byggd på ett liknande sätt, med en slank kropp som gör den snabb. Idag hålls rasen vid liv främst av entusiaster vilka utöver som sällskap använder dessa hundar till hundutställning och kapplöpning.

5 Anatolisk herdehund

Anatolisk herdehund

Anatolisk herdehund är en turkisk ras som blir ca 71-81 cm hög. Det är en stor och kraftig hundras som är smart, lojal och skyddande. De blir ofta väldigt misstänksamma mot främlingar och skäller om de skulle upptäcka inkräktare.

4 Sankt bernhardshund

Sankt bernhardshund

En sankt bernhardshunden blir ca 65-90 cm hög och innehar en vikt 64-120 kg. Denna jätte härstammar från de schweiziska alperna och norra Italien, där den har använts som räddningshund. Dagens sankt bernhardshundar är dock i hög utsträckning ”vanliga” familjehundar, mest känd är väl väl Tjorvens hund Båtsman, från Saltkråkan. Sankt bernhardshundar är kända för att ha ett trevligt temperament och fungera bra tillsammans med barn.

3 Irländsk varghund

Irländsk varghund

Denna ras användes ursprungligen som hetsjakthund för jakt på varg och storvilt, men är numera är en sällskapshund. Den ska ge ett naturligt, raggigt intryck och ha en sträv päls vilket inte ger den det vackraste eller sötaste uttseenden men den är ändå imponerande. Hos hanar ska mankhöjden inte understiga 79 cm och vikten 54 kg.

2 Grand Danois

Grand Danois

Grand danois är den hundras som många tänker på när begreppet ”världens största hundras” kommer på tal. Dessa hundar blir ofta 71-86 cm höga och väger 45-90 kg. Den vara tillbakadragen och reserverad mot främlingar, men är samtidigt mycket vänlig och kärleksfull. Rasen har flera gånger korats till världens största hund. Men den är snarare hög än ”stor” och tung. Rasen är mycket lättuppfostrad och användes ursprungligen som en stridshund, men klassas idag som sällskaps-, vakt- och skyddshund. Nackdelen med hundrasen är att de generellt sett endast når en ålder om 6 till 8 år.

1 Mastif

Världens största hund - Mastif

Föregångaren till dagens mastiffer levde redan under antiken i och med att romarna invaderade England hittade de hund liknande dagens mastiff. De tog med den för att användas på stridsarenorna.och genom historien har denna magnifika ras gått från stridshund, till gårdvar och till den sällskapshund den är idag. Den är stor, rektangulär, kraftig, symmetrisk och välbyggd hund. Det är en extremt stor hund både i mankhöjd och i omfång. Vikten för hanar är oftast runt 90-110 kg, vissa individer blir så tunga som över 120 kg.

Läs mer: Djur och natur

Föregående

6 sätt att bli av med bananflugor (aka blomflugor)

Sju enkla bakverk man kan baka med barnen

Nästa

Lämna en kommentar