Världens största grönsaker

| |

Världens största grönsaker – Grönsaker är en viktig del av människans föda och odlas världen över. De är fulla av vitaminer och har många tillagningsmöjligheter. För de som odlar grönsaker är storleken högst relevant. Desto större grönsaker – desto mer mat! Desto mer mat från en grönsak – desto färre plantor behövs för att föda en familj eller sällskap. Det finns rekordhållare inom odling av alla olika grönsaker. Vissa grönsaker är lättare att få större medan andra håller sig mer inom sin snittstorlek. De som håller dessa rekord inom världens största grönsaker är erfarna och skickliga odlare. Nedan följer en topplista på några världens största grönsaker som har dokumenterats.

6. Världens största morot

Morötter har odlats i Sverige och världen över i urminnes tider. Det är en relativt lättodlad grönsak som gör sig bra i välgödslad jord. En normalstor motor väger någonstans mellan 70 – 160 gram och har en längd på mellan 10 – 15 cm. Den tyngsta moroten som har dokumenterats vägde 10,18 kg och odlades av Christopher Qualley år 2017. Den längsta moroten odlades av Joe Atherton år 2016 och hade en längd på 6,2 meter. Det är svårt att föreställa sig hur stor den moroten faktiskt var.

5. Världens största tomat

Tomater finns i väldigt varierade storlekar. Från babytomater till stora bifftomater. Bifftomaten ”Delicious” håller rekordet av världens största tomat. Den största tomaten som har skördats 3,51 kg, vilket enklast kan beskrivas som en liten nyfödd bebis. Vanligtvis har Delicious tomater en vikt på mellan 900 – 1400 gram, så rekordet är ett enormt hopp i vikt.

4. Världens största gurka

Gurka är en populär grönsak som äts flitigt landet över. Med ett högt vatteninnehåll passar gurkan bra i fräscha sallader. Olika sorters gurkor blir olika stora, varav den armeniska gurkan än så länge sitter på rekordet av världens största gurka. Bodens Ragbir Sagbera lyckades odla en armenisk gurka med en längd på hela 129,54 centimeter, nästan lika lång som en människa!

3. Världens största lök

Lök kanske inte har ryktet att vara den största av grönsaker. Lökarna man ser i affären är trots allt inte större än ett äpple. Trots det finns det ett rekord för världens största lök som kammats hem av den professionella trädgårdsmästaren Peter Glazebrook. Denna lök slog det tidigare rekordet med 1 kg och 100 gram, med en totalvikt på 8,15 kg. Peter Glazebrook har även kammat hem världsrekord för andra grönsaker så som potatis, rödbetor och palsternacka. Han är onekligen en expert på att odla rekordstora grönsaker!

2. Värdens största kålhuvud

Kålhuvud kan under bra förutsättningar bli väldigt stora. Generellt kan de bli uppåt 12 kg men de kålhuvuden som hittas i mataffären är ofta av mindre sort som väger ungefär ett halvt kilo. Kol är otroligt bra mat som äts flitigt världen över, inte minst i Asien. Dave Alcock och Adrian Reed odlade fram ett kålhuvud på hela 30 kg, vilket resulterade i en vinst av Giant Vegetable Show. Det genererade förmodligen till stora mängder mat.

1. Världens största zucchini

Zucchini, även kallad squash, är en mångsidig grönsak som liknar gurka men har en mer ”köttig” karaktär. Zucchinis är en relativt stor grönsak och många lyckas odla rätt stora grönsaker. En medelstor zucchini väger vanligtvis någonstans mellan 300 – 450 gram, varav de största brukar väga uppåt 5 kg. Rekordet i världens största zucchini slår dock detta med hästlängder. Den största dokumenterade zucchinin vägde hela 65 kg och odlades av Ken Dade, en australiensisk odlade år 2008. Den längsta dokumenterade zucchinin var 2,52 meter lång och odlades av Giovanni Batista Scozzafava i Kanada år 2014. Det är en orimligt stor zucchini som är längre än en människa! Den zucchinin räckte säkerligen till många måltider.

Föregående

5 tips när du ska sälja din bostad – så höjer du värdet

Världens största björn

Nästa

3 svar på ”Världens största grönsaker”

  1. Det med att få världens största grönsaker är även möjligt i Sverige, då forskare i Sverige Klaus Hansen funnit Rock dust där, som normalt ger gigantiska grönsaker. Det är meningen att dessa grönsaker som är betydligt saftigare än andra grönsaker och mer smakrika, plus att de har en mycket längre hållbarhet. Kan förändra det svenska lantbruket.

    Svara
  2. Rock dust är en bergart som sprängs med dynamit och sedan krossas till makadam i 0 – 2 mm som kultiveras ner i jorden till hösten 2024. Stenmjölet Rock dust behöver höst och vinter på sig för att mineralerna skall kunna fälla ut. Som ger lantbrukaren en jord full av mineraler till våren som ger dessa stora skördar, i rätt ph i jorden.
    Ingen skörd i södra Skåne p g a det innehåller kalciumlera och kalcium motverkar att mineralerna fäller ut. De flesta delar av Sverige innehåller inte kalcium vilket gör att de kan få dessa stora skördar.
    Nu kan hela Sverige bli eko lantbruk, för grönsaker, frukt och bär,då kisel läger sig som ett metalliskt skikt under epidermis och bladlusens hyfer ( mun) kommer ej igenom.

    Svara

Lämna en kommentar