Världens största blommor

| |

Världens största blommor – Blommor har funnits i miljontals år och idag finns det så många olika arter att det är omöjligt att räkna upp dem. Det finns färgglada blommor, de som luktar gott, blommor som luktar illa och en rad andra sorter. Men vilka är de största blommorna i världen? Detta är något vi har tagit en närmare titt på.

Det är lite varierat på vilket sätt man ska räkna storleken på en blomma, och vad som anses vara en blomma. På första till tredje plats valde vi att lista de växter där själva blommorna är störst. Men vi tog även med två växter som inte alla anser är en blomma, som Puya Raimondii och Buskpion.

Men oavsett hur du räknar storleken på en blomma är dessa fem några av de största som finns i världen.

5. Buskpion

På femte plats kommer buskpionen, eller trädpion som den även kallas ibland. Denna växt kommer ursprungligen från Kina, och där har den faktiskt dyrkats i flera tusentals år. Blommorna på denna buske kan bli upp till 20 centimeter breda, vilket är ungefär lika stor som en tallrik och de börjar blomma på våren. Blommorna är vanligtvis rosa eller vita, men det finns även röda och gula varianter. Själva busken kan bli upp till 2 meter hög. Detta är dessutom en vanlig blomma att plantera i trädgården. Den finns till och med i Sverige, trots att klimatet inte är det bästa för blommor som är vana med varmare väder.

4. Puya Raimondii

På fjärde plats kommer Puya Raimondii. Denna växt kan bli upp till 15 meter hög och anledningen till att vi valde att placera den på fjärde plats beror på att inte alla klassificerar detta som en blomma. Men oavsett om du tycker detta är en blomma eller bara en ”växt” är den värd att nämnas. Puya Raimondii växer endast i Peru och Bolivia och trots att den främst håller sig vid en höjd på 15 meter är det inte ovanligt att stöta på exemplar som är dubbelt så höga.

3. Solros

På tredje plats kommer solrosen. Trots att själva blomman inte är den största valde vi att ta med denna eftersom stammen kan bli tre meter höga. Solrosen kommer ursprungligen från södra, samt sydöstra, USA. Men idag odlas den i flera olika delar av vår värld. Solrosen är både en prydnadsväxt och odlas även för att få solrosfrön samt solrosolja. De största produktionsländerna anses vara Ryssland och Ukraina.

2. Jätteknölkalla

På andra plats kommer Jätteknölkallan vilket är en blomma med världens största blomställning. Denna blomma växer främst i regnskogens öppningar i västra Indonesien. Blomställningen kan bli upp till tre meter hög. När den blommar får den en röd färg och börjar lukta väldigt illa för att imitera ett kadaver som sedan lockar till sig insekter. Denna blomma blir dessutom varm, den får en temperatur som går att jämföra med våran kroppstemperatur. Jätteknölkallan blommar varje två till tre dagar för att undvika en självpollinering.

1. Rafflesia Arnoldii

På första plats kommer Rafflesia Arnoldil. Detta är en utrotningshotad blomma i släktet Rafflesiaceae och den växer främst i Borneo och Malaysia. Denna blomma kan bli upp till en meter bred och väga hela 10 kilo. En unik sak med Rafflesia Arnoldil är att den luktar väldigt illa och därför kallas den ibland för likblomma. Lukten sägs påminna om ruttet kött och detta lockar till sig insekter av olika slag. Det här är även en blomma som saknar blad, det enda som finns är själva blomman. Det tar flera månader för blomman att utvecklas från frö och det är oklart hur länge en blomma kan leva. Det har nämligen endast hittats blommor som blommar två gånger.

Föregående

6 av världens värsta seriemördare

Snabblån och sms lån?

Nästa

1 svar på ”Världens största blommor”

  1. I norra Laos har jag sett helt enorma blommor – såna vi har hemma som små krukväxter. Tyvärr kan jag inte namnet på dessa blommor.

    Svara

Lämna en kommentar