Världens sju längsta floder

| |

Vatten, nödvändigt för allt liv på jorden. Floder rinner med större eller mindre hastighet från högre till lägre höjd, och mynnar vanligtvis ut i havet eller en större insjö. Dessa sju floder förser flera länder med vatten.

7 Ob–Irtysj

Två Sibiriska floder tar tillsammans sjunde platsen på listan. Tillsammans är de 5410 km lång, och de bildar tillsammns Rysslands längsta naturliga inre vattenväg.

6 Gulafloden

Kinas andra längsta flod, också känd under sitt kinesiska namn Huang He. Den är 5646 km lång och flyter genom nio proviser i centrala/norra Kina innan den mynnar ut i Bohaihavet.

5 Jenisej–Angara–Selenga

Jenisej floden rinner genom Sibirien i Ryssland och mynnar i Karahavet, som ligger öster om Barentshav på Norrahalvklotet. Den är tillsammans med två bifloder (Angara och Selengafloden ) hela 5539 km lång.

4 Yngtze-floden

Den kineiska floden Yngtze har en längd på 6211 km och har sitt utflöde i Östkinesiska havet.

3 Mississippi-Missourifloden

Mississippifloden bildar tillsammans med två bifloder, Missouri och Jeffersonfloden den fjärde längsta floden i världen med en sträcka på 6270 km. Den har sitt utflöde i Mexikanska golfen och stäcker sig till största delen inom USA, men även en liten del i Kanada.

2 Nilen

Nummer två på listan är Nilen, som tillsammans med sin källflod Kagerafloden har en längd på 6670 km! Den rinner genom Etiopien, Eritrea, Sudan, Uganda, Tanzania, Kenya, Rwanda, Burundi, Egypten, Kongo-Kinshasa, Sydsudan och har sitt utflöde i Medelhavet.

1 Amazonfloden

Topp ett på listan finns i sydamerika och är den mäktiga Amazonfloden som tillsammans med två Peruanska bifloder (Ucayali och Apurimac) får en längd på 7025 km. Amazonas har dessutom den mest vattenrika floden och sträcker sig genom Brasilien, Peru, Bolivia, Colombia, Ecuador, Venezuela, Guyana och har sitt utflöde i Atlanten.

Mer naturlistor

Föregående

7 klassiska exempel på svensk husmanskost

10 bästa filmerna 2020

Nästa

Lämna en kommentar