Världens minsta hajar

| |

Världens minsta hajar – Hajar är några av de äldsta djuren som finns på jordklotet. Haj som art kan spåras tillbaka hela 420 miljoner år. Med hela 480 arter hittade än så länge finns det arter av varierad storlek, allt från minihajar till giganter så som valhajen. På grund av denna enorma variation har inte utförlig efterforskning gjorts på varenda art som finns i alla våra hav ännu. Med det sagt finns det några små hajar som hittats under åren som är så små att det är svårt att föreställa sig att de faktiskt är hajar! När man tänker på en haj tänker många på farliga, stora djur med stora och vassa tänder. Faktum är att hajar kommer i en mängd olika storlekar varav de minsta inte ens är 20 cm långa. Nedan följer en lista på några av världens minsta hajar som upptäckts under åren och kanske – några av de minsta hajarna som finns på vårt jordklot!

4. Dvärgkäxa

Dvärgkäxan är en av de absolut minsta hajarterna som hittats på vår jord. Den beskrevs för första gången år 1085 av Springer och Burgess och ingår i familjen lanternhajar och i släktet Etmopterus. Arten lever i västra centrala Atlanten, utanför kusten av Venezuela och Colombia och lever på mellan 283 – 439 meters djup. Arten har blivit kategoriserad som ”otillräckligt studerad” och inga underarter har ännu blivit listade. Eftersom människan ännu inte utforskat havens alla hörn är det omöjligt att säga vilken världens minsta haj faktiskt är men än så länge klassas dvärgkäxan som världens kanske minsta haj. Den blir ungefär 20 cm lång och är onekligen en otroligt liten och kort haj.

3. Dvärgpigghaj

Dvärgpigghajen är en annan liten hajart inom piggartade hajar och har en maxlängd på 27,5 cm men blir vanligtvis runt 25 cm långa. Arten känns igen på sin lilla storlek. Honor blir ungefär 25 cm, hanar 22 cm och nyfödda ungar har en kroppslängd på cirka 9 cm. Hajens kropp är mörk och har ljusa kanter på sina fenor. Ett unikt kännetecken för dvärgpigghajen är att dess första ryggfena har fentaggar medan den andra fenan inte har detta. Nosen på hajen är rundad, lång och har en något spetsig nostipp. Ögonen är tämligen stora i förhållande till övriga kroppen och på buksidan finns det tätt sittande, välutvecklade lysorgan. Liknande lysorgan kan även hittas på hajens sidor, men dessa lysorgan brukar inte vara lika stora och synliga. Dvärgpigghajen lever i tropiska och varmtempererade hav i östra och västra Atlanten, västra Stilla havet och i västra Indiska oceanen. Hajen trivs inte nära vattenytan utan håller sig ofta på ett djup på mellan 200 – 500 meter, dock på ett maxdjup på 1200 meter. Dvärgpigghajens föda består till stor del av djuphavsfiskar och djupshavsbläckfiskar.

2. Pygméhaj

Pygméhajen är en mycket liten hajart som inte blir mer än 27 cm lång. Arten har en cirkumglobal utbredning, vilket innebär att den lever i sydvästra och sydöstra Atlanten, östra och västra Indiska oceanen och i sydvästra samt sydöstra och östra centrala Stilla havet. Hajen är cylinderformad och har stora ögon, trubbig nos och lysorgan på sin buk. Pygméhajen kan leva i mycket djupt vatten, ner mot 1800 meters djup. Pygméhajen äter vanligtvis små byten så som benfiskar, vissa kräftdjur och djuphavsfiskar. Hajen föder levande ungar och honorna tenderar att bli större än hanarna.

1. Fickhaj

Fick haj, på engelska ”pocket shark”, har fått sitt namn från sina två fickor bredvid sina framfenor. Fickorna är stora och kan uppnå hela 4 % av hajens kroppslängd. Totallängden på fickhajen är lite omtalad och det kan variera. De individerna som hittats har varit mellan 14 – 40 cm långa.

Föregående

Snabblån och sms lån?

Topplista på Norges högsta berg

Nästa

Lämna en kommentar