Världens längsta bergskedja – Klippiga bergen eller Anderna vilken är längst?

| |

Världens längsta bergskedja – När man pratar om berg, bergstoppar och bergskedjor är det många som direkt tänker på Mount Everest, som är världens högsta berg. En del kanske till och med har kunskap om vilken bergstopp som är näst högst och i vilka bergskedjor dessa toppar ligger. Men det är nog få som vet vilken den längsta bergskedjan är och vart den är belägen. Här får du svaret, en lista på världens 5 längsta bergskedjor som befinner sig ovan hav.

5. Kunlun Mountains

Världens längsta bergskedja - Kunlun Mountains

I västra Kina löper bergskedjan Kunlun längs med landsgränsen och utgör en sträcka på omkring 3 000 kilometer. Bergskedjan består av cirka 200 bergstoppar med en höjd på över 6 000 meter över havet. Kunluns högsta bergstopp är Kongur Tagh, 7 719 meter över havet. Förutom att ta sig in på listan över världens längsta bergskedjor så kvalar Kunluns även in som ett av de äldsta bergen i Asien. Detta syns framförallt på bergets former och hur bergets olika lager har förändrats med tiden.

4. Transantarktiska bergen

Världens längsta bergskedja - Transantarktiska bergen

På fjärde plats finns Transantarktiska bergen som är en bergskedja med en totalt längd på omkring 3 500 kilometer. Bergskedjan är belägen på Antarktis där den är en tydlig markering av Antarktis västra och östra sida. Den östra sidan är betydligt större än den västra och det är även på den östra sidan som sydpolen finns. Den högsta bergstoppen som finns på Transantarktiska bergen är Mount Kirkpatrick som har en höjd på 4 528 meter över havet.

3. Great Dividing Range

Världens längsta bergskedja - Great Dividing Range

Australiens bidrag till listan är Great Dividing Range, en bergskedja som är 3 500 kilometer lång. Bergskedjan är Australiens längsta och löper längs landets östkust, från Queensland till Victoria, genom New South Wales. Mount Kosciuszko är kedjans högsta topp och den mäter 2 228 meter över havet. Man brukar säga att Great Dividing Range är Australiens motsvarighet till Alperna.

2. Klippiga bergen

Världens längsta bergskedja - Rocky Mountains

Klippiga bergen, även kallat Rocky Mountains, är belägen i Nordamerika där den löper fram från USA och hela vägen upp till Kanada. Bergskedjan har en längd på ungefär 4 830 km och dess högsta topp är Mount Elbert på omkring 4 400 meter över havet. Klippiga bergen ingår i bergskomplexet Kordiljärerna och här finns även världens äldsta nationalpark, Yellowstone, där man kan uppleva flera geotermiska företeelser. De delstater i USA som Rocky Mountains löper genom brukar kallas för Mountain States.

1. Anderna

Världens längsta bergskedja - Anderna

Världens längsta bergskedja hittar man i Sydamerika, det är Anderna som med en längd på 7 500 kilometer tar hem första platsen. Anderna löper längs kontinentens kust mot Stilla Havet och sträcker sig genom flera länder. Där bergskedjan är som bredast uppmäter den cirka 920 kilometer. Bergskedjans högsta topp är Aconcagua, belägen i Chile, på 6 962 meter över havet. Anderna är även känd för sina många sjöar, framförallt Titicacasjön som är den sjö som är högst belägen i hela världen med aktiv reguljär båttrafik. I bergskedjan finns även flera vulkaner, bland annat Cotopaxi, världens högsta ännu aktiva vulkan.
Det är bara bergskedjan Mittoceanisk rygg som är längre än Anderna, denna bergskedja är belägen under havet och uppmäter en längd på 60 000 kilometer.

Föregående

9 imponerade sevärdheter

5 dyraste kattraserna

Nästa

Lämna en kommentar