Största musklerna i kroppen

| |

Största musklerna i kroppen – Muskler är anledningen till att du kan kliva upp ur sängen, gå till jobbet, resa, dansa och allt annat som kräver rörelse. De är en otroligt viktig del i allt vi gör och ännu mer desto mer aktiv du är. Men det är inte många som känner till alla våra muskler trots att de är en sådan central del av våra egna kroppar. Här följer en lista på de största musklerna vi har i kroppen.

5. Iliopsoas

Iliopsoas består av två muskler som sitter djupt inne i buken och utgår från mitten av ryggen ner till insidan av bukhålan. Den är totalt 350 kubikcentimeter och är ansvarig för att rotera ut höftleden och böja ryggraden. Eftersom den jobbar som huvudkopplingen mellan lår och buk är den väldigt viktig för vardagliga rörelser. Det är även en muskel som är en stor faktor när det kommer till hållning, framförallt i ryggraden. Vid ett fall, olycka eller långvarig ansträngning är det inte ovanligt att råka ut för Iliopsas brusit. Det är en inflammation som kan göra ont och är främst väldigt vanligt bland fotbollsspelare som ofta har ljumskproblem.

4. Triceps Brachii

Triceps Brachii, eller triceps som den vanligtvis kallas, sitter på överarmens baksida och är totalt 370 kubikcentimeter. Det är en trehövdad muskel eftersom den har en fästning i underarmen, men tre olika fästningar i den inre och yttre delen av överarmen, samt en i skulderbladet. Triceps gör att armen går att räta ut vid armbågen och spelar en viktig roll inom sporter som boxning, golf och styrkelyft. Dess tvilling biceps sitter på andra sidan och jobbar med att böja armen. Tillsammans skapar dessa underarmens fulla rörelse.

3. Deltamuskelen

Deltamuskelen sitter fäst i två ben, framsidan av nyckelbenet och i skulderbladet. Tillsammans skapar de en trekantig sena på överarmsbenet och är 380 kubikcentimeter. Det är härifrån som deltamuskeln har fått sitt namn, eftersom den grekiska bokstaven delta har en triangulär form. Det är tack vare denna muskeln som axeln har fått sitt rundade utseende. Deltamuskeln är skuldrans starkaste muskel och jobbar med att röra armarna både bakåt och framåt. All armrörelse börjar alltid från axel och därför är deltamuskeln ofta ansvarig för styrkan idrottare kan ge bland annat i tennis, klättring och simning.

2. Gluteus maximus

Gluteus maximus, eller sätesmuskeln som den även heter, är kroppens största enskilda muskelbuk på 760 kubikcentimeter. I enkla termer är detta muskeln som din rumpa består av och har blivit erkänd som kroppens även starkaste muskel. Den har en central roll i att låta dig stå och gå upprätt under en längre tid, men också vår förmåga att kunna röra på benen. En mindre omtalad, men väldigt viktig användning är även att den låter oss sitta bekvämt, annars är det inte mycket mer än skinn och ben vi skulle luta oss tillbaka på. Den sitter fäst i bäckenbenets baksida och i lårets bak- och utsida.

1. Lårmuskeln

Den största muskeln i vår kropp baserad på muskelmassa är lårmuskeln. Den har inte alltid legat högst upp på listan eftersom den tidigare räknades som fyra separata muskler istället för en och samma muskelgrupp, Men efter det ändrades tog den förstaplatsen med sina 1 420 kubikcentimeter. Lårmuskeln sitter på lårets framsida där alla fyra delar fäster via knäskålen medan endast tre av dem har sin övre fästning i lårbenet. Den sista av sitter sedan fast i bäckenet strax ovanför höften. Lårmuskeln arbetar med att kunna räta ut benet vid knät och är därför extra viktig vid många sporter som exempelvis löpning, skidåkning och fotboll. Den motsatta rörelsen är möjlig tack vare hamstringsmusklerna som sitter på lårets baksida.

Föregående

Årets mest populära julklappar 2022

Största biltillverkarna 2022

Nästa

Lämna en kommentar