Största kontinenterna – de 7 kontinenterna i storleksordning.

| | ,

En kontinent är en stor sammanhängande landmassa och skiljer sig därmed från världsdelar som syftar till den kulturella, historiska och fysiska avgränsningen. Det finns dispyt om hur många kontinenter det finns i världen, då många sätter ihop Europa och Asien medan andra sätter hop Nord- och Sydamerika. I denna lista följer vi det vanligaste antalet, nämligen sju kontinenter. Här följer en lista på alla världens kontinenter i storleksordning.

7. Antarktis

Antarktis är inte den minsta kontinenten till yta sedd tack vare sina 13 miljoner m². Men eftersom det inte finns några permanenta invånare och inga enskilda länder, brukar den räknas som den minsta kontinenten trots att den inte är det till yta. Det brukar finnas forskare utsatta på forskningsstationer i Antarktis, men annars är det ingen som är bosatt här på grund utav den tuffa naturen där hela kontinenten är täckt med is. Detta är den kallaste kontinenten med en medeltemperatur på -40 till -60 °C.

6. Australien/Oceanien

Definitionen av en kontinent är att det är en sammanhängande landmassa, vilket Oceanien inte räknas till. Men på grund utav dess geografiska läge räknas den ofta in med Australien. Denna kontinent ligger på 8 miljoner m² och har en befolkning på 43 miljoner, alltså 0,55% av världsbefolkningen. Det gör att till yta sett är detta världens minsta kontinent, men tack vare att den har en befolkning till skillnad från Antarktis brukar den ses som större. Totalt finns 14 länder, som exempelvis Australien, Nya Zeeland, Fiji och många små öar runtom i havet.

5. Sydamerika

Sydamerika ligger på 17 miljoner m² och har 430 miljoner i sin befolkning. Det gör upp 5,5% av världsbefolkningen mellan sina 12 länder. Det största landet är Brasilien, men andra kända länder är bland annat Peru, Bolivia och Ecuador. Väldens största skog, Amazonas regnskog, ligger här som täcker totalt 30% av Sydamerika. Sydamerika har en rik historia, inte minst bland gamla tempel och städer som Machu Picchu i Peru uppe bland bergen som berättar om en annan tid.

4. Nordamerika

Nordamerika består av 21 miljoner m² och har en befolkning på 592 miljoner, 7,6% av världens befolkning. Nordamerika består till största del av USA, Kanada och Mexiko. Egentligen bör inte alla dess små öar runtomkring räknas till kontinenten, men kan ibland komma med på listan som exempelvis Nicaragua, Costa Rica och Jamaica. Totalt finns det 23 länder och ger en väldigt blandad kultur emellan dem.

3. Europa

På tredje plats finner vi Europa på 22 miljoner m² och har en befolkning på 748 miljoner bland dess 51 länder. I Europa ligger Spanien, Tyskland, Serbien, Polen och även Ryssland, även om den till 70% ligger i Asien. Som kontinent är det världens rikaste och mest utvecklade av dem alla. Tack vare Europeiska unionen är det även den kontinent med världens största ekonomiska och politiska union. Europa är väldigt blandat kulturellt sett tack vare de relativt små, men många länder som delar ytan. Totalt finns 9,5% av världens befolkning i Europa, men de flesta delar väldigt olika kulturer.

2. Afrika

Afrika är världens näst största kontinent och ligger på 29 miljoner m² med en befolkning på 1,3 miljarder, vilket gör upp 17% av världsbefolkningen. Totalt finns det 54 länder och det är hem till världens största öknar som exempelvis Sahara som lyckas täcka hela 25% av Afrikas yta. Några kända länder i Afrika är bland annat Egypten, Nigeria, Tanzania, Sydafrika och många mer. Afrika har ett väldigt unikt naturliv och många turister kommer för att beskåda de vilda djuren som lever där.

1. Asien

Världens största kontinent är Asien som ligger på 31 miljoner m² och har över 4,6 miljarder invånare. Det är hela 59,5% av världens befolkning på en och samma kontinent. Totalt finns det 51 erkända länder på kontinenten, bland annat Kina, Japan, Thailand, Indien och många fler. Det är även i Asien som världens högsta berg, Mount Everest, ligger på 8 849 meter. Asien har en väldigt lång och rik historia, främst tack vare de blandade kulturer som finns med den rika befolkningen. Med dess storlek finns det inget hörn på kontinenten som är den andra lik.

Föregående

5 sätt mobilen kan användas för kultur och nöje

Största landet i Sydamerika

Nästa

Lämna en kommentar