Största havsdjupen – Djupaste djuphavsgravar i världen

| |

Största havsdjupen – Hur många hav det finns i världen beror lite på vilken åsikt man har. Den vanligaste åsikten är sju hav, men vissa följer lite äldre texter där det finns nio hav. Sedan finns det även personer som endast räknar de tre oceanerna eller världshaven.

Men oavsett hur man räknar antal hav finns det endast ett visst antal djuphavsgravar. Detta är några av de djupaste områden som finns i världen. En djuphavsgrav bildas i de allra flesta fallen av att två tektoniska plattor kolliderar. Den enda plattan förskjuts vanligtvis under en annan vilket bildar en djuphavsgrav. Varje grav har sedan ett visst område som anses vara det allra djupaste.

Här nedan har vi listat några av de allra djupaste djuphavsgravar som finns. Men eftersom vi inte upptäckt allt som haven gömmer finns det en chans att det finns djupare gravar någonstans. De listade djuphavsgravarna här nedan är därför de som upptäckts hittills.

8. Aleutergraven

Den åttonde djupaste djuphavsgraven är Aleutergraven. Den ligger utanför den södra kusten av Aleuterna och har ett maxdjup på cirka 7680 meter. Graven har en väldigt bred V-form och är ungefär 3700 kilometer lång samt 50 kilometer bred. Den här graven skapades av två tektoniska plattor, den Nordamerikanska och Stillahavsplattan.

7. Atacamagraven

På sjunde plats kommer Atacamagraven med ett djup på 8064 meter. Denna grav anses vara en av de allra djupaste i östra Stilla Havet. Atacamagraven ligger ungefär 65 kilometer väst om Chile. Graven har uppstått precis som andra djuphavsgravar. Dock finns det inte så jättemycket information om denna grav.

6. Sydsandwichgraven

På sjätte plats kommer Sydsandwichgraven. Den ligger vid Sydsandwichöarna vilket är en ögrupp i Atlanten som tillhör Storbritannien. Graven sträcker sig i en sorts båge mellan Sanwichplattan och den Sydamerikanska plattan. Den djupaste delen av graven kallas ofta för Meteordjupet och är cirka 8264 meter djupt.

5. Puerto Rico-graven

På femte plats kommer Puerto Rico-graven med ett djup på 8376 meter. Graven ligger mellan Karibiska havet och Atlanten. Graven har uppstått efter att två av jordskorpans plattor kolliderar med varandra. Skulle det ske en jordbävning i detta område finns det en stor risk för att de närliggande landen råkar ut för en enorm tsunami.

4. Japanska Graven

På fjärde plats kommer Japanska Graven med ett djup på ungefär 9000 meter. Den här graven finns i Stilla Havet, precis som de flesta djupaste djuphavsgravar. Japanska Graven är dessutom en av de största orsakerna till jordbävningar och tsunami i norra delarna av Japan. Graven skapades när Stillahavsplattan förskjuts under Ochotska plattan.

3. Filippiner graven

På tredje plats kommer Filippinergraven, eller Mindanaodjupet som det även kallas. Den här graven har ett djup på hela 10 500 meter och utanför kusten i Filipinerna i området som kallas för Filippinska sjön i Stilla Havet. Precis som andra djuphavsgravar skapades denna av att två tektoniska plattor kolliderade.

2. Tongagraven

På andra plats med ett djup på 10 890 meter kommer Tongagraven. Den ligger nära Tonga, i södra delen av Stilla Havet. Detta är den djuphavsgrav som har allra mest seismiskt i hela världen. Här sjunker stillahavsplattan under indoaustraliska kontinentalplattan upp till 24 centimeter varje år. Denna djuphavsgrav är dessutom hem till en radioisotopgenerator. Det är en radioisotopgenerator som man använda under Apollo 13-uppdraget.

1. Marianergraven

Den allra djupaste djuphavsgraven i världen är Marianergraven. Denna plats finns i Stilla Havet, ganska nära Guam, sydväst från Marianerna. Graven har skapats där Stillahavsplattan tryckts under den Filippinska plattan. Det djupaste området i denna djuphavsgrav kallas för Challengerdjupet och är ccirka 11 034 meter djupt. Det innebär att graven är djupare än vad Mount Everest, världens högsta berg, är högt.

Föregående

Största språken i världen – Vilka är världens mest talade språk?

Köpa aktier via telefonen: De 3 bästa aktie apparna i 2022

Nästa

Lämna en kommentar