Populära hönsraser i Sverige

| |

Populära hönsraser i Sverige – Hönor är faktiskt ganska vanligt att äga i Sverige. Det finns flera anledningar till varför någon väljer att ha höns, det kan vara för äggproduktionen eller kanske bara för sällskapets skull. Det finns faktiskt rätt många olika raser att välja mellan, med olika personligheter, färg på äggen de lägger och så vidare. Men vilka är egentligen de populäraste hönsraserna i Sverige? Detta är inte det lättaste att ta reda på. Här nedan har vi dock valt att lista några av de populäraste raserna som finns i landet.

Trots att vi listat sju hönsraser har de egentligen inte rankats i en viss ordning. Detta är endast några av de populäraste raserna, vilken den mest populära hönan är beror lite på vem det är man frågar.

7. Sussex

Sussex är en hönsras som ursprungligen kommer från Storbritannien. Detta anses vara en kombinationsras, alltså en som både är en bra köttras och en väldigt bra värphöna. Denna rasen är även en favorit att använda vid utställningar. Det finns dessutom en dvärgras som också avlats fram i Storbritannien samt i Tyskland. En sussexhona väger upp till 3 kilo och tuppen kan väga upp till 4 kilo. För dvärgvarianten maxvikten för en hona 800 gram och för tuppen 1 kilo.

6. Maran

Maran är en hönsras som kommer från Frankrike. Det finns även en dvärgras från samma land. Denna höna beskrivs ofta som en kombinationsras, vilket betyder att det är både en bra köttras och en utmärkt värphöna. Precis som andra raser finns denna i olika färgvarianter. Hönorna kan väga upp till 3 kilo och tuppen upp till 4 kilo. För dvärgvarianten väger hönorna endast upp till 900 gram och tuppen upp till 1 kilo.

5. Silkeshöns

Silkeshöns är en favorit för många på grund av sitt utseende. De har nämligen en fjäderdräkt som påminner om dun samt plymer istället för vanliga fjädrar. Det ovanliga utseendet får många att tro att det här är en relativt ny ras. Men silkeshöns sägs ha funnits i över 4000 år. Förutom den unika befjädring kännetecknas dessa hönor även av sitt skinn, vilket är mörkblått. Det finns även en dvärgsilkeshöna som framavlades i Nederländerna.

4. Hedemorahöna

Hedemorahöna är en annan populär ras i Sverige. Den kommer ursprungligen från Dalarna och anses vara en härdig ras på grund av sin dunrika och täta fjäderdräkt. Den täta fjäderdräkten tros vara en anpassning till klimatet vi har här i Sverige. Hedemorahönan är en ras med en medelstor storlek och finns i en rad olika färgvarianter. Honorna kan väga upp till 2 kilo medan hanarna kan väga upp till 2,5 kilo.

3. Orpington

Orpington är en relativt tung hönsras som ursprungligen kommer från Storbritannien. Den är baserad på asiatiska raser och finns i flera färgvarianter, precis som de flesta andra hönsraser. Hönorna kan väga upp till 3 kilo och tuppen upp till 3,5 kilo. Det finns dessutom en dvärgvariant av orpingtonhönan där hönorna väger max 900 gram och tuppen max 1 kilo.

2. Skånsk blommehöna

Den skånska blommehönan är den allra största rasen som kommer från Sverige. Den härstammar från tre små byar i Skåne. Esarp, Tofta och Vomb. På 1970-talet var denna rasen nära på att bli utrotad, men man lyckades bevara den. År 2001 gav Jordbruksverket hönrasen genbankstatus vilket var även vad som gav rasen sitt officiella namn.

1. Brahma

Brahmahöns är en väldigt tung hönsras som det inte är helt klart var den kommer ifrån. Vissa säger att hönan först uppkom i Indien medan andra hävdar att den kommer från Kina. Det finns även en dvärgvariant av brahmahönan som härstammar från Tyskland och Storbritannien. En tupp av denna ras kan bli så stor som 75 centimeter och väga upp till 5 kilo. En höna däremot kan väga upp till 4 kilo.

Föregående

Bästa tipsen när man ska flytta hemifrån

Häftiga filmmiljöer du kan besöka

Nästa

Lämna en kommentar