Topplista på Norges högsta berg

| |

Norge är känd för sina många bergskedjor som ger dess karaktäristiska landskap med dalgångar och bergstoppar. Flera av bergen är populära turistmål för såväl äventyret, som utmaningen att bestiga en topp men också för just naturen och den slående utsikten.
Tänk på att ta reda på så mycket information som möjligt om du planerar att besöka eller bestiga ett berg, särskilt om du är nybörjare i fjällvandring eller bergsbestigning.
Här nedan listas Norges sex högsta bergstoppar, kanske du blir sugen på att besöka någon av dem.

6. Veslepiggen

Veslepiggen är det sjätte högsta berget som går att finna i Norge. Precis som flera andra höga bergstoppar ligger den i närheten av Galdhøpiggen, som kommer som nummer ett på listan. I och med dess närhet till Norges högsta berg kallas toppen ibland för just Vesle Galdhøpiggen. Den högsta punkten mäter knappa 2370 meter över havet. Toppen drar årligen flera äventyrslystna människor som tar sig an utmaningen att bestiga berget under sommaren och tidig höst. Vandringen är dock stundtals mycket krävande och man rekommenderar att den görs ihop med en guide som känner till området väl. Omgivningen är dock oslagbar då du från toppen av berget ser ut över flera andra bergstoppar som finns med på denna lista.

5. Skardstinden

Nummer fem på listan över Norges högsta berg finner vi Skardstinden. Berget består av totalt tre toppar varav den högsta huvudtoppen mäter knappa 2373 m.ö.h. Skardstinden reser sig som en ståtlig och maffig vägg upp genom den stora glaciären som skymtas från Galdhøpiggen, Storjuvbrean. För den som är sugen på att bestiga berget så finns det flera vägar för att nå toppen och man kan även besöka Nåle som är en känd del av berget.

4. Styggedalstinden

I sydvästra Jotunheim, närmaste bestämt i fjällområdet Hurrungane löper en lång och ståtlig fjällrygg vid namn Styggedals- og Skagastølsryggen. Denna fjällrygg bjuder på flera bergstoppar varvid Styggedalstinden, även kallad Styggedalsryggen, är en av de som tornar upp sig. Fjälltoppen mäter runt 2380 meter över havet. Det finns inte bara en topp på Styggedalstinden utan dess topp räknas som avlång och består av två toppar som med en skillnad på några få meter är lika höga.

3. Storen

I fjällryggen Styggedals- og Skagastølsryggen finns även toppen Storen, även kallad Store Skagastølstind. Toppen är den högsta på bergskedjan, den tredje högsta i Norge och mäter ca 2.400 meter över havet. Storen har en mycket intressant utformning med sin spetsiga topp och sin mäktiga framtoning. Det går att bestiga bergstoppen men för att komma hela vägen krävs det klättring.

2. Glittertinden

Tvåa på listan är Glittertinden med sina drygt 2457 meter över havet, det har dock inte alltid varit så. Detta bergsmassiv toppade från början listan över Norges högsta berg men i takt med att klimatet har blivit allt värmare och fått glaciärer att smälta har bergets höjd stadigt mätts ned. Glittertinden ligger jämte det berg som numer intar titeln som landets högsta, det är bara Visdalen som slingrar sig emellan bergsmassiven. Berget är relativt enkelt att bestiga och den verkliga branten kommer först i höjd med glaciären. Det finns flera fjällstugor för övernattning så att man enkelt kan dela upp sin bestigning i flera ertapper.

1. Galdhøpiggen

Med sina 2.469 meter över havet är Galdhøpiggen inte bara Norges högsta berg utan den toppar även listan som Nordeuropas högsta bergstopp. Galdhøpiggen drar varje år tusentals turister som antar utmaningen att bestiga toppen. Det är en populär vandring som kan genomföras ensamt eller med en guide och det finns fler olika vägar upp. På toppen finns dessutom en liten butik som erbjuder enklare servering och har även souvenirer till försäljning. Varje år arrangeras dessutom en populär skidtävling, telemark, utför berget.

Föregående

Världens minsta hajar

Världens längsta linbanor

Nästa

Lämna en kommentar