Kroppens största organ

| |

För att våra kroppar ska fungera som de ska har vi ett flertal organ som jobbar dygnet runt, hjärtat pumpar blod, levern tar bort gifter, hjärnan ser till att vi kan hantera våra kroppar och så vidare. Men vilket är egentligen det största? Det går att räkna på två sätt, vilka de största till ytan är och vilket som är tyngst. Vissa organ går dessutom endast att räkna som ett av de största ifall de kombineras med andra organ som de alltid arbetar med. Det är dessutom rätt svårt att avgöra vilka organ som verkligen är störst med tanke på att många har en väldigt lik storlek med varandra. Vi har dock försökt lista de största organen från det femte största till det allra största vi har.

5. Hjärtat

Hjärtat är det femte största organet vi har i kroppen. Dess ansvar är helt enkelt att pumpa blod till resten av kroppen. Hjärtat har en storlek som är ungefär lika stor som en näve och det sitter till vänster, bakom bröstbenet. Dock finns det personer som är födda med sina organ på andra sidan kroppen. Hjärtat sägs slå ungefär 40 miljoner gånger på ett år och runt 100 000 gånger under ett dygn.

4. Lungorna

De fjärde största organen är lungorna, de har en storlek som går att jämföra med en 1,5 litersflaska, i alla fall när de är i viloläge. Varje gång vi andas in kan de dock bli dubbelt så stora. Anledningen till varför de hamnade på fjärde plats, trots sin stora storlek, beror på att de väger däremot inte särskilt mycket.

3. Hjärnan

Det tredje största organet vi har i kroppen är hjärnan. Hjärnan är dessutom det allra mest komplexa organet vi har. Den ansvarar nämligen för att kontrollera alla våra kroppars handlingar. Den väger runt tre kilo, innehåller över 100 000 miljoner olika blodkärl och består av över 70 % vatten. Unik fakta om hjärnan är att den saknar smärtreceptorer vilket innebär att den kan inte känna någon smärta.

2. Levern

Det näst största organet i vår kropp är levern. Det är även vår allra största körtel. Levern har flera viktiga uppgifter, den absorberar bland annat upp det socker vi behöver samtidigt som den tar hand om eventuella skadliga ämnen. Det unika med levern är att den har en fantastisk förmåga att kunna växa ut. Ifall en stor del av levern skulle behöva tas bort är chansen väldigt stor att den kommer växa ut igen till samma storlek.

1. Huden

Kroppens allra största organ är huden. Vuxna människor räknas ha ungefär två kvadratmeter med hud. Huden väger dessutom upp till en femtedel av vår kroppsvikt vilket även gör det till det tyngsta organet vi har. Ett lätt misstag är att tro att hudens enda uppgift är att fungera som ett ”omslagspapper”. Det stämmer inte, huden har ett flertal funktioner. Den viktigaste funktionen är dock att skydda oss mot skador och yttre infektioner. Huden består av tre skikt, epidermis vilket är det yttersta lagret, dermis vilket är det mittersta och subkutis vilket är basskiktet.

Glöm inte att anmäla dig till donationsregistret

Föregående

Världens största fotbollsklubbar

De största planeterna i solsystemet – planeterna i storleksordning!

Nästa

Lämna en kommentar