Islands största glaciärer

| |

Islands största glaciärer – Glaciärer är en ikonisk del av Island, inte minst för att det finns många av dem på ön, men också för att de är bland de största i Europa. Varje glaciär har sin egen karaktär och historia med många av dem som har vilande och aktiva vulkaner under sin isiga yta. Glaciärerna är ett populärt turistmål och visas ofta upp som en viktig del av Island tack vare sitt vackra yttre med mäktig is och floder som rinner igenom dem.

Vill du veta mer om de mäktiga jättarna på ön? Här följer en lista över de 6 största glaciärerna som går att finna på Island.

6. Eyjafjallajökull

Med en yta på 78 km² är Eyjafjallajökull mest känd internationellt sett som glaciären som inte går att uttala. Den aktiva vulkanen i glaciären hade ett utbrott senast 2010 där dess tjocka askmoln flög ut över Europa vilket störde resplaner för många över hela världen. När vulkanen vilar finns det en vacker vandringsled mellan glaciärerna Eyjafjallajökull och Mýrdalsjökull.

5. Drangasjökull

Den femte största glaciären ligger långt ute på halvön Hornstrandir bland Västfjordarna. Drangasjökull är en unik glaciär på Island eftersom det är den enda som inte har sjunkit på senare år. Medan den täcker en yta på mellan 160 till 200 km² men är den enda glaciären på Island som inte når upp till 1000 meter i höjd.

4. Mýrdalsjökull

På fjärde plats ligger Mýrdalsjökull som har en area på 596 km² och som täcker en av Islands aktiva vulkaner, Katla. Den får ett utbrott mellan varje 40- till 80ånde år, men har för närvarande inte haft ett utbrott sedan 1918. Idag vet forskare inte säkert om när vulkanen kommer vara aktiv nästa gång. Glaciären har mycket regn där det brukar komma mer än 10 meter nederbörd varje år.

3. Hofsjökull

Liggande mellan de två största glaciärerna på Island finns den tredje största, Hofsjökull, med en total area på 925 km². Det är en vacker glaciär med sin runda form och många floder som rinner igenom den. Under sig finns en stor kaledra, vilket är en fördjupning i jordskorpan efter att en vulkan har kollapsat. Men idag finns det inga tecken på att det skulle finnas någon vulkansk aktivitet kvar.

2. Langsjökull

På den västra delen av Island ligger den näst största glaciären på ön med en total area på 953 km². Namnet betyder ’lång glaciär’ och är en tydligt representation av dess form som sträcker sig på 50 km i längd. I glaciären finns två vulkankrater och ett aktivt geologiskt område vid namn Hveravillir som kan hittas på den östra sidan av glaciären. År 2015 byggdes en tunnel in i glaciären för att besökare skulle kunna röra och känna den massiva isen runtomkring. Iden började tack vare att man tidigare tyckte att det var svårt att uppleva den mäktiga styrkan i en glaciär eftersom man endast kunde stå bredvid eller ovanpå den. Tack vare några entreprenörer satsade man på att konstruera en tunnel in i Langsjökull för att få uppleva isen inifrån.

1. Vatnasjökull

Vatnasjökull är Europas största glaciär räknat till både ytan och omfånget och är den tredje största om räknat till enbart ytan. Hela 8% av Islands landmassa täcks av Vatnasjökull med sina totala 8,100 km². Den ligger i ett aktivt geologiskt område på den sydöstra delen av Island och har vulkaner under isen som orsakar så kallade jökellopp. Dessa är stora vattenflöden under isen som kommer från issjöar som får för mycket vatten vilket gör att isen flyter. Det kan i sig orsaka fara för infrastrukturen och människor. Med sju aktiva vulkaner under sig är det inte ovanligt att både is och vatten rör på sig ibland. Grímsvötn ligger i den västra delen och är den mest kända vulkankratern i denna glaciären med redan två utbrott enbart under 2000-talet.

Föregående

Listan med sex saker som är typiskt svenska

Världens största pizzera – inga små kvarterskrogar här inte

Nästa

Lämna en kommentar