Historiska tsunamis

| |

Tsunamis uppstår faktiskt oftare än vad du kan tro. Dock går de allra flesta förbi på ett obemärkt sätt. En tsunami definieras kort förklarat som en våg som orsakats av olika avbrott, till exempel jordskred, jordbävning eller ett vulkanutbrott. De allra flesta tsunamis når, enligt NOAA, endast några centimeter. Men ifall händelsen som utlöser tsunamin är väldigt stark kan resultatet istället bli katastrofalt. Några av de starkaste tsunamis som uppstått kan röra sig i samma hastighet som jetplan. De kan även uppnå höjder som är jämna med skyskrapor. Det här kan sedan leda till att de decimerar en stad på endast några minuter.

Vilka är då de värsta tsunamis som någonsin mätts? Här har vi samlat en lista på några av de största, värsta tsunamis som uppstått.

7. Arica, Chile, 1868

I Augusti år 1868 inträffade en jordbävning i närheten av Arica, som på den tiden var en del av Peru, men idag anses vara en del av Chile. Jordbävningen tros ha haft en magnitud på mellan 8,5 till 9,0. Den ledde till en tsunami som upptäcktes över Stilla havet. Den värsta skadan skedde dock längst kusten vid södra Peru. Hur många som omkom efter tsunamin är inte helt säkert, men numret sägs ligga uppe i tusentals.

6. Sanriku, Japan 1896

År 1896, cirka 165 kilometer utanför Iwate Prefecture, Honshus kust, inträffade en jordbävning som mätte 8,5 på skalan. Själva jordbävningen orsakade inte någon direkt skada i landet, men just över en halvtimme senare dök en relativt stor tsunami upp, följt av en andra tsunami endast några minuter senare. Dessa kom samtidigt som det var högvatten vilket ledde till en hel del skada. Det sägs att över 20 000 personer förlorade sitt liv och runt 9 000 hem förstördes.

5. Hōeijordbävningen, Japan 1707

På femte plats kommer jordbävningen i Japan år 1707 som på den tiden ansågs vara den allra största i landets historia, i alla fall fram till år 2011. Jordbävningen skapade en del skada till ett antal områden i Japan, men den ledde även till en tsunami som blev orsaken till att ett antal tusen personer förlorade livet.

4. Japan 1498

Utanför Nankaidos kust, Japan inträffade en jordbävning på 8,6 M vilket ledde till att en stor tsunami triggades. Eftersom det är väldigt längesedan detta hände är det inte jätteenkelt att hitta information om hur svårt tsunamin drabbade världen. Det sägs att mellan 5000 till 41 000 förlorade sitt liv.

3. Karakatus, Indonesien 1883

År 1883 fick vulkanen Karakatus, Indonesien, utbrott vilket ledde till en hel del skada. Efter att vulkanens pelare kollapsade ramlade det ner flera kubikkilometer med material i havet vilket ledde till en stor tsunami. Över 35 000 människor förlorade sitt liv, och det var skepp som befann sig ända vid Sydafrika som börja gunga. Tryckvågorna sägs ha gått runt jorden ett flertal gånger och var fortfarande möjliga att mäta dagar efter utbrottet.

2. Lissabon 1755

År 1755 inträffade en stor jordbävning i havet vid Lissabon, Portugal. Skalvet sägs ha pågått i runt 6 minuter och en halvtimme senare dök det upp en våg på flera meter. Själva jordbävningen skadade Lissabon en hel del, tsunamin däremot drabbade hela kusten i Portugal. Det dök även upp 3 meter höga vågor som tog sig till Irlands och Englands kust. Det sägs att denna tsunami tog livet från runt 60 000 personer.

1. Indiska Oceanen 2004

En av de värsta naturkatastroferna världen upplevt under de senaste 100 åren är tsunamin år 2004. Det var i december det året som en jordbävning på 9,1 magnitud drabbade den Indiska Oceanen. Detta ledde till en flodvåg som sedan ödelade flera områden längst Sydostasiens kust. Några av de värst drabbade områden, förutom Indonesien, var Thailand. Tsunamin sägs ha varit orsaken till över 250 000 människors död. Sverige var dessutom ett av länderna som förlorade över 500 personer.

Föregående

5 sätt att förlänga festligheterna i januari

Vanliga begrepp på utländska casinon online

Nästa

Lämna en kommentar