Europas högsta berg – toppen av Europa

| |

Europas högsta berg – Vilka är de högsta bergen i Europa? Det beror lite på hur vi räknar. Vissa väljer nämligen att inte räkna med Kaukasus eftersom det är en bergskedja som ligger i Georgien och Ryssland. Det innebär alltså att bergskedjan även tillhör Asien. Flera av Europas högsta berg tillhör dessutom Ryssland och Georgien. Men det finns även en del bergstoppar som går att hitta i andra delar av världsdelen.

Här har vi valt att räkna med alla bergstoppar som ligger inom Europa, oavsett om bergskedjan sträcker sig till Asien eller inte. Det kan hända att vi missat en bergstopp eller två från Kaukasus. Men det beror i första hand på att vi ville ta med berg från andra delar av Europa som också anses vara bland de högsta.

7. Dom

Vid Michabelbergen som ligger i Alperna finns Dom vilket är den sjunde högsta bergstoppen i Europa. Berget har en höjd på 4545 meter och fick sitt namn efter Canon Berchtold av Sitten katedral. Det var nämligen den allra första personen som kartlagde området. Vid foten av berget ligger bland annat Mattertal och Saastal vilket är två fina dalar.

6. Monte Rosa

På sjätte plats kommer Monte-Rosa massivets högsta topp. Detta berg har en höjd på cirka 4634 meter och anses dessutom vara den högsta punkten i Schweiz. I Alperna är detta berg rankat som sjunde högsta. Höjden på detta berget gör att klimatet på toppen är rätt extremt, temperaturen ligger många gånger på -40 grader Celsius och lufttrycket sägs vara hälften av det som är på havsnivån.

5. Mont Blanc

På femte plats kommer Mont Blanc. Detta berg anses vara det allra högsta i Europa om man inte räknar med de som ligger på gränsen till Asien. Höjden på Mont Blanc är 4810 meter och berget ligger på gränsen mellan Italien och Frankrike. Namnet ”Mont Blanc” översätts till vita berget och det kommer från toppen som alltid är snötäckt. Detta berg är dessutom där du kan hitta Mont Blanctunneln vilket är en tunnel som går genom berget. Den har en längd på hela 11,6 kilometer och går mellan länderna som detta berg gränsar till.

4. Koshtan-Tau

På fjärde plats kommer Koshtan-Tau vilket är den högsta bergstoppen av Koshtan-missivet. Massivet ligger endast någon mil öster från Dzjanga, vilket är en annan av Kaukasus bergstoppar. Koshtan-Tau ligger dock helt inom Europa och Rysslands gränser. Den har en höjd på cirka 51524 meter över havet. Källan på bergstoppens höjd kommer från den gamla kartläggningen från Sovjet. Dock anses höjden vara accepterad av de allra flesta.

3. Sjchara

På tredje plats kommer Sjchara vilket är det allra högsta berget i Georgien. Berget ligger dock på gränsen mellan Asien och Europa. Men eftersom en stor del av berget ligger i Europa räknar vi detta som ett av världsdelens högsta berg. Sjchara har en höjd på cirka 5193 meter över havet.

2. Dych-Tau

På andra plats kommer Dych-Tau, eller Dykh-Tay som det även kallas, med en höjd på 5204,7 meter över havet. Detta berget ligger i Sydvästra Ryssland och runt 5 kilometer från från Georgiens gräns. Det finns flera möjligheter att ta sig upp på berget och njuta av den fantastiska utsikten. Berget är bland annat upprest över en vacker glaciär.

1. Elbrus

Det allra högsta berget i Europa är Elbrus. Det här är ett imponerande bergsmassiv som ligger i Ryssland norr om Stora Kaukasus. Detta berget är dock helt inom Europas gränser. Vad som skiljer Elbrus från andra berg i Europa är att detta är en vulkan som är utdöd. Det har lättbestigna sluttningar och på berget finns dessutom en skidort. Den högsta toppen av berget mäter 5642,7 meter över havet.

Föregående

Världens bästa surfställen

Las Vegas största casinon

Nästa

Lämna en kommentar