Big Five – djuren som räknas in i de fem stora!

| |

Big Five – Noshörningen, elefanten, buffeln, lejonet och leoparden är alla djur som du kan stöta på i Afrika. Detta är dock även de fem medlemmarna i Big Five.

Namnet på denna gruppen kan dock vara lite vilseledande, vissa tror nämligen att Big Five inne bär de fem största djuren, storleksmässigt. Men begreppet kom till under 1800-talet och 1900-talet när europeiska jägare reste till Afrika. Begreppet ”big five” syftar på de fem djuren som jägarna tyckte var svårast att jaga. Om en jägare lyckades ta ner en av djuren i Big Five innebär det här staturs och stor prestige.

5. Lejonet

Det mest kända djuret i Afrika är lejonet, det är även det djur som de flesta av oss förknippar med safaris. Många av oss har någon typ av relation till lejonen från vår barndom, ofta i form av Lejonkungen. Lejonet är det största kattdjuret i Afrika, och näst störst i hela världen. Endast tigern är aningen större. Ett vuxet lejon, manligt, kan väga upp till runt 200-250 kilo. Det är dessutom det enda kattdjuret som inte lever ensamt.

4. Leopard

Leoparden är, efter lejonet, den allra största katten på kontinenten. Detta kattdjur är både vackert och kraftfullt. Det är dock även det svåraste djuren inom Big Five att se på grund av de naturliga vanor leoparden har. En leopard är som mest aktiv på natten då den jagar. På dagtid lägger den sig gärna uppe i en trädgren, eller en annan skuggig plats. Leoparden lever ensam och har en kamouflerande päls som gör den rätt svår att se. Leoparden finns i flera av Tanzanias safariparker, dock anses Serengeti vara en av de bästa ”leopardparker”. Detta är dessutom det kattdjur som oftast hittas närmare bebyggda områden, och det här beror på att leoparden är väldigt anpassningsbar till varierande miljöer.

3. Afrikansk Elefant

Det största landlevande djuret, och Afrikas gigant, är elefanten. De kan bli över 3 meter höga och väga sex ton, i alla fall en elefanttjur. Trots sin stora storlek uppträder elefanterna oftast som ett beskedligt och harmoniskt djur. Känner de sig hotade kan de dock attackera. Vissa tror att elefanterna är irriterade när de viftar på öronen, men detta gör de endast för att hålla nere sin kroppstemperatur. En elefant som trumpetar är ofta upprörd. De är väldigt intelligenta och sociala djur som med hjälp av infraljud kontaktar varandra.

2. Noshörning

Idag finns det två arter av noshörningar i Afrika, den svarta och den vita noshörningen. Dessa djuren tros dock inte finnas kvar särskilt länge, det sägs att populationen har minskat med hela 98 & sedan 60-talet tack vare tjuvjakt. Det finns dock länder, och parker, som har lyckats minska tjuvjakten med strängare skyddsåtgärder, men tjuvjakten är fortfarande ett problem i flera delar på kontinenten.

Noshörningen är ett speciellt djur. De använder sig, precis som elefanter, av ljud i låg frekvens för att kommunicera med andra noshörningar på längre avstånd. Ljuden de gör är omöjliga för oss att uppfatta. Noshörningen är stora djur som kan väga upp till ett ton. De flesta individer, både svarta noshörningar och vita, finns i dag i Sydafrika.

1. Afrikansk Buffel

Den afrikanska buffeln är ett riktigt stort djur, de sägs väga upp till 1000 kilo och har ryktet om att vara aggressiv, speciellt om du skulle möta den när du är ute till fots. De sägs vara som mest aggressiva när de är ensamma, skadade, eller gamla. Då känner de sig lätt hotade vilket leder till att de anfaller. Djurens rysliga humör var någonting som gav jägare extra status ifall de lyckades ta ner en buffel. Idag finns det ett hälsosamt antal individer och de lever i enorma hjordar i södra delarna om Sahara, Afrika.

Föregående

Min fem-i-topp lista på distansutbildningar

Topplistan över de 5 saker som casinospelare uppskattar mest

Nästa

Lämna en kommentar