5 dyraste kattraserna

| |

Katten är det vanligast sällskapsdjuret i Sverige. En trevlig och sällskaplig vän med stor integritet och smidig framtoning och en mysig familjevän. Vem uppskattar en kelig katts spinnande? Vanligast kattrasen är bondkatten eller olika typer av blandraskatter, men för de som känner att man vill spendera lite extra pengar på en renrasig katt att imponera med eller ställa ut så listar vi har katter med en högre prisklass än den vanliga kissemissen..

5 Russian Blue

5 dyraste kattraserna - Russian Blue

Russian blue är en elegant, livlig, lekfull, social och smidig ras som gärna befinner sig på högt höjd. Till temperamentet är russian blue vänlig och mild. Den är spänstig och rörlig, men trivs bra som innekatt. Russian blue har varit en godkänd kattras i Sverige sedan den första kattklubben bildades år 1946. Den härstammar liksom många andra raser troligtvis från Asien, även om flera tidigare benämningar, till exempel Archangelsk katt och Malteserkatt, tyder på annat ursprung. Dessa katter följde med på skepp lastade med timmer från norra Ryssland till England under 1800-talet. Det var i England aveln startade och där det nuvarande namnet, Russian blue, först användes.

Den skandinaviska typen av russian blue skiljer sig något från amerikansk typ där pälsfärgen är ljusare och öronen sitter något lägre på huvudet. Den skiljer sig också något från engelsk/kontinental typ där öronen sitter något högre och där huvudet är något längre och smalare.

4 Manx

5 dyraste kattraserna - Manx

Manx är en klok, tillgiven och personlig ras. Den förknippas ofta som ”den svanslösa” katten, men det finns katter som har mer eller mindre ”normal” svanslängd. Pälsen är kort och tät med riklig underull och är ”dubbel” – det vill säga den består av lika delar täckhår som mellan- och ullhår. Detta gör att pälsen inte är slätliggande utan luftig.

Det är en gammal ras och fanns med bland de raser som först registrerade och ställdes ut i Storbritannien. Manxen “upptäcktes” troligen på Isle of Man – en ö mellan Irland och Skottland. Eftersom svanslösheten är en mutation kan uppträda, om än sällsynt, hos andra raser men i och med att den levde på en ö var populationen isolerad och anlaget inavlades.

3 Peterbald

Peterbald är en katt av orientalisk typ och motsvarar typmässigt övriga orientaliska raser – dock med den stora skillnaden att peterbald har lite eller ingen pälsbeklädnad. eterbald är en så kallad nakenkatt, men till skillnad från vanlig sphynx så är dess anlag för nakenhet dominant. Detta innebär att det finns flera olika varianter av ”päls” på rasen.

I Sankt Petersburg parades 1994 en Don sphynx hane (se nedan) och en orientalisk korthårshona och resultatet lade grunden till dagens Peterbald. Namnet peterbald är en kombination av staden rasen grundlades i (Petersburg) samt det mest karakteristiska för rasen – dess nakenhet (engelskans skallig = bald).

2 Don Sphynx

5 dyraste kattraserna - Don Sphynx

Don sphynx är en tillgiven ras som ofta tycker om att ligga bakom nacken eller sitta på axeln – eller sova under täcket. Som andra ”nakenkatter” har don sphynx en hög ämnesomsättning för att hålla kroppsvärmen – därför äter den mycket och ofta och ska ha fri tillgång på mat.

Det är en medelstor, muskulös katt med kompakt och kraftig kropp. Benen är medelhöga – bakbenen är längre än frambenen. En Don sphynx behöver självklart ingen pälsvård – däremot hudvård. Katter producerar ”pälsolja” och för en nakenkatt innebär det att huden blir kladdig och fet. Regelbundna bad och allmän hudvård är alltså nödvändigt.

1 Bengal

5 dyraste kattraserna - Bengal

För att vara en riktigt fin utställningskatt så måste den vara max fyra generationer från leoparden. Bengaler är en riktig familjekatt som inte är rädd för vatten. Bengal är en självständig, pigg, aktiv och nyfiken ras och är en utmärkt klättrare. Den rör sig mjuk och ofta med, likt flera vilda kattdjur, en smygande gångstil och med låg svans. Bengalen är en korsning av bengalisk vildkatt och tamkatt – ett medvetet forsknings- och avelsarbete som startade i början av 60-talet av en amerikanska med mål att få fram en “leopardkatt” med sällskapsegenskaper.

Alla katter på listan kostar över 10 000 kr för ett bra ras expemplar.

Föregående

Världens längsta bergskedja – Klippiga bergen eller Anderna vilken är längst?

Topp 7 världens största triathlon tävlingar

Nästa

Lämna en kommentar