De 10 populäraste hundraserna i Sverige

| |

10 populäraste hundraserna i Sverige – Fler och fler hushåll väljer att skaffa hund och det finns idag en uppsjö av kläder, leksaker, godis och annat på marknaden. Eftersom hunden ses allt mer som en familjemedlem så vill vi så klart skämma bort den lite extra. Vilka är då de populäraste raserna i Sverige idag och vilken typ av hund passar dig?

10. Bichon havanais

Bichon Havanais är en så kallad allergivänlig hund då det är lägre sannolikhet att dess päls skapar en allergisk reaktion jämfört med andra raser. Den är en småhund med lång livslängd och den behöver sällan uppsöka veterinär. Denna ras fungerar bra som sällskapshund då de inte har så stort motionsbehov. De har lätt att lära och de passar därför bra för agility eller spårning.

9. Dansk-svensk gårdshund

Dansk-svensk gårdshund är en liten, pigg och sund ras som lätt hittar sin plats i familjen. Aktiviteter som agility, freestyle och spår passar bra för denna ras då den tycker om att arbeta och kräver både fysisk och mental stimulans för att må bra. I övrigt är detta en frisk och sund ras med få kända sjukdomar. Den kräver just ingen pälsvård alls.

8. Staffordshire bullterrier

Staffordshire bullterrier, även kallad Staffe, dras med oförtjänt rykte som ilsk kamphund. Den är idag en ömhetstörstande, energisk och skojfrisk glädjespridare med ett stabilt lynne och som älskar att vara hemma med familjen och mysa. Den släthåriga pälsen är väldigt lättskött då den saknar underull.

7. Chihuahua (långhårig)

Chihuahuan, som är världens minsta hundras, är pigg, alert, livlig och mycket modig. Den tyr sig till, och försvarar ivrigt, sin ägare och sin flock. Den trivs lika bra på agilitybanan som hemma i tv-soffan under en filt.

6. Shetland sheepdog

Shetland sheepdog, även kallad Sheltie, är en pigg och aktiv hund som passar såväl barnfamiljer som pensionärer och är gärna med både på utställningar och tävlingar. Den är främst framgångsrik inom agility. Pälsen är lättskött och ska borstas igenom några gånger i veckan.

5. Cocker spaniel

Cocker spanieln är en aktiv hund som gärna jobbar med sin ägare inom såväl jakt som lydnad, agility och viltspår. Den har även stort behov av närhet och kroppskontakt. Pälsen behöver trimmas ungefär varannan månad.

4. Jämthund

Jämthunden är en utpräglad jakthund som nästan uteslutande används inom älgjakt. Det är alltså inte ett val för den som endast vill ha en sällskapshund. Pälsen fäller en hel del men är i övrigt lättskött.

3. Golden retriever

En Golden retriever är en snäll och vänlig hundras som passar betydligt bättre som familjehund än vakthund. Den älskar vatten och har använts mycket som apporterande fågelhund. Det är en intelligent hund med stort tålamod vilket gör att den fungerar bra med både barn och andra djur.

2. Tysk schäferhund

Schäfern är stark och lättdresserad och används därför ofta som polishund eller väktarhund, men den lämpar sig även som tävlings- eller familjehund. Den finns som både kort- och långhårig och behöver endast kammas och borstas samt badas vid behov. Rasen dras med en hel del hälsoproblem så det är bra att kolla upp stamtavlan innan köp.

1. Labrador retriever

Labrador retriever är en apporterande fågelhund som är glad, snäll och lättlärd och trivs väldigt bra i vatten. Den tycker om att arbeta och används ofta som ledarhund och narkotikahund. En labrador behöver mycket motion då det är en matglad hund som annars lätt går upp i vikt.

Referenser och länkar:
Wikipedia
Bild från Unsplash

Föregående

Topp 11 mest C-vitaminrika grönsaker, bär och frukter

Sveriges 10 största städer 2020

Nästa

Lämna en kommentar